Dansk F-16

Der vil være fuld gang i luftrummet over Flyvestation Karup på søndag fra 1000-1600. Foto: Aviation PhotoCrew

Den 19. juni 2022 åbner portene til Flyvestation Karup, og inviterer hele Danmark indenfor til en dag med masser af oplevelser for hele familien.

Porte og udstillinger åbner allerede kl 07:00, mens det flyvende program starter kl 10:00 og slutter kl 16:00. Og der bliver noget at se på og opleve for både børn og voksne.

Et tætpakket program
Publikum kommer til at opleve de danske helikoptere og kampfly lave en taktisk demonstration, hvor de både simulerer angreb på lufthavnen og gennemfører en hæsblæsende afhentning af en mistænkt krigsforbryder - husk høreværn til den del, lyder et godt råd fra arrangørerne. Det taktiske demonstration finder sted i tidsrummet mellem kl 12:00-13:00.


Det verdensberømte opvisningshold Red Arrows fra Royal Air Force, der betragtes som et af verdens bedste, har også meldt sin ankomst. De giver en spektakulær opvisning med halsbrækkende manøvrer fra kl 14:00 til 14:30.


I flyveprogrammet er også solo-opvisning med både danske, græske og belgiske F-16 kampfly, en Gripen fra det svenske flyvevåben og en Rafale fra det franske.

De historisk interesserede kan glæde sig til at opleve både et tidligere dansk kampfly som Draken, en P-51 Mustang og hele to forskellige Spitfires gå i luften - den ene i øvrigt med en den danske testpilot fra Flyvevåbnet "PEL" ved rorpinden. Han er den første dansker til at flyve Spitfire over Danmark i mere end 70 år.

 

Flyveprogrammet kan findes her


I udstillingsområdet er der udstillinger fra Hæren, Specialoperationskommandoen, Beredskabstyrelsen, Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste og mange mange andre dele af Forsvaret. 

Noget for alle - også børn
De yngre dele af publikum kan glæde sig til både at opleve Motor Mille optræde kl 12:45 og Emil fra Store Nørd laver Videnskabsshow kl 09:00. Der er også opstillet et stort "hoppe-land" til børnene foruden masser af aktiviteter ved udstillingerne. Kl 16:30 vil bjergbestigeren Rasmus Kragh fortælle om sin tur til toppen af Mount Everest. 

Det vil være flere spektakulære indslag undervejs på dagen - f.eks. vil Hæren vise, hvad der sker når en 62 ton tung Leopard 2A7 kampvogn kolliderer med en personbil. På landingsbanen kan publikum glæde sig til at se, om det er en motorcykel med 400 hestekræfter eller en F-16 med 120.000 hestekræfter, der er hurtigst på 1 mil.     

Den flyvende del af Danish Air Show sendes live på Forsvarets Youtube-kanal fra 10:00-16:00 og på facebooksiden for Danish Air Show. Følg linket her for at komme direkte til sendingen på YouYube og her for at se det på facebooksiden.

Hvad med vejret?
Arrangørerne har naturligvis et opmærksomt øje på vejrudsigten, som tyder på regn natten til søndag og ganske lidt i det tidsrum, hvor Danish Air Show finder sted. Det er vigtigt at understrege, at flyvningen ikke bliver aflyst på baggrund af en vejrudsigt med regn, og at den flyvende del af opvisningen kan tilpasses det aktuelle vejr, hvor visse manøvrer blot skæres væk, hvis sigten ikke er til det. Det vil altså med meget stor sikkerhed være fly i luften.

Hvordan kommer publikum frem til Flyvestation Karup?
Vejdirektoratet og Politiet har planlagt trafikken, som foregår på offentlig vej, og fra dem er der et par helt centrale råd, som kommer her: 

  • Sluk GPS'en og følg i stedet skilte og anvisninger i området. 
  • Følg med på radiokanalen P4
  • Hold dig orientet på www.trafikinfo.dk

Når man ankommer til parkeringsarealet vil man blive guidet ind på parkeringspladerserne som fyldes op indefra og ud. Man skal således ikke foretage nogen valg selv, men blot følge skilte og anvisninger. Fra de fjerneste parkeringspladser er der shuttlebusser til udstillingensområdet. 

Invalidebiler - med synligt og gyldigt skilt i forruden - vil blive ledt til invalideparkering. 

Find flere gode råd om alt det praktiske her