Dannebrog vejrer

Dannebrog vajer over Christiansborg på flagdagen for Danmarks udsendte. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Flagdagen for Danmarks udsendte blev mandag den 5. september markeret med parader, musik, taler og udstillinger mv. Her kan du se eller gense højdepunkter fra markeringen af dagen. 

 

 

Parade på Christiansborg

 

Den officielle markering af flagdagen for Danmarks udsendte 2022 kulminerede ved den store parade på Christiansborg Slotsplads med deltagelse af omkring 1000 soldater fra alle værn.

 

Gense højdepunkterne fra paraden

 

 

 

 

 

 

 

Flagdag på Dragonkasernen

Flagdagen blev også markeret på Dragonkasernen i Holstebro, hvor der blandt andet blev lagt kranse ved mindestenen for de faldne ved Jydske Dragonregiment.

 

Flagdag i Estland

DANCON eFP Hold 5´s Flagdag blev afholdt i parken i Tapa by.

 

Byens borgmester, Valdo Helmelaid havde taget dette initiativ, fordi han ønsker en tættere relation imellem eFP soldaterne og byens borgere.

 

Chef DANCON oberstløjtnant Peter Els formerede paraden og holdt den første tale, der med udgangspunkt i Dannebrogs fald fra himlen knytter relationen imellem Danmark og Estland i et årelangt venskab. Borgmesteren takkede især soldaterne for deres bidrag til en styrket sikkerhed i Estland. Den Danske ambassadør til Estland Niels Boel Abrahamsen, der havde sin første officielle gerning som ny indsat ambassadør, talte om vores demokratiske værdier og det fællesskab det knytter. Sidste taler på talerstolen var chefen for eFP colonel Dai Bevan, der især fremhævede de danske soldateres professionalisme og den særlige vikingeånd de havde tilført eFP Bataljonskampgruppen.

 

 

Mindegudstjeneste i Holmens Kirke

 

Parade på Christiansborg - se med live

Omkring 1000 soldater deltager i paraden på Christiansborg Slotsplads.

Ved paraden deltager blandt andre Deres Kongelige Højheder Kronprinsparret sammen med medlemmer af Folketinget, regeringen, andre myndigheder, udenlandske gæster og pårørende til faldne soldater. Statsministeren, den konstituerede rigspolitichef og forsvarschefen vil ved paraden tale til soldaterne og deres pårørende.

 

Følg paraden live fra kl 15.15 her

 

 

Mindehøjtidelighed på Kastellet

Markeringen af flagdagen for Danmarks udsendte blev i København indledt med mindehøjtidelighed i Kastellet i København. Her lagde blandt andre Deres Kongelige Højheder Kronprinsparret en krans ved Monumentet for Danmarks internationale indsats siden 1948.  

 

 

Også formanden for Folketinget, statsministeren, forsvarsministeren, forsvarschefen og repræsentanter for andre myndigheder, fagforeninger, veteranforeninger og Danmarks internationale samarbejdsparter lagde kranse ved monumentet. 

 

 

 

 

Markering af flagdagen på Flyvestation Karup

 

Fra morgenstunden blev flagdagen også markeret på Flyvestation Karup, hvor 700 personer var mødt frem til paraden repræsenterende 16 af Forsvarets myndigheder.

 

Oberst Palle Mikkelsen holdt tale ligesom veterankoordinatoren for Viborg Kommune Rasmus Feddern Donbæk holdt tale.

 

Han mindede om, at udsendte soldater skal huske på, at det ikke kun er soldaten selv, der kan få brug for hjælp fra veterankoordinatoren, når han kommer hjem.

 

“De pårørende derhjemme kan også sagtens få brug for hjælp, og de må også meget gerne bruge os. Husk på, det kan godt være, at du som soldat selv har haft en god udsendelse og haft mange spændende opgaver. Men for familien derhjemme har det måske været knap så sjovt, og måske mere været en tid præget af savn og besvær. Vi må ikke glemme omsorgen for soldatens pårørende,” siger han.

 

Prinsens Musikkorps satte den musikalske ramme, og en Fennec-helikopter bar fanen ind.

 

 

Flagdag på Flådestation Frederikshavn

 

Den officielle markering af flagdagen blev indledt på Flådestation Frederikshavn mandag morgen. Her deltog blandt andre chefen for Forsvarsstaben generalløjtnant Kenneth Pedersen i en mindehøjtidelighed. Også Frederikshavns borgmester Birgit Hansen og kulturminister Ane Halsboe Jørgensen lagde kranse til ære for de faldne i de internationale missioner. 

 

 

 

 

Hilsen fra Forsvarets chefer og forsvarsministeren

 

Kære udsendte, tidligere udsendte og pårørende. Værnene, Specialoperationskommandoen, Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet, Forsvarschefen og Forsvarsministeren sender jer en hilsen med tak for indsatsen, og for at I passer på Danmark. God flagdag.