De tre glade guldvindere med guldmedaljerne. Fra venstre Jesper Smollerup, Uffe Bjerregaard Christensen og Bubby Johannesen.

De tre glade guldvindere med guldmedaljerne. Fra venstre Jesper Smollerup, Uffe Bjerregaard Christensen og Bubby Johannesen. Fotos: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen og Forsvarets Sanitetskommando

 

Bubby Johannesen, Jesper Smollerup og Uffe Bjerregaard Christensen skød sig mandag formiddag til Danmarks første medaljer ved Invictus Games i Haag i Holland. De tre veteraner vandt guld i holdkonkurrencen i den åbne klasse for recurvebuer efter en finale mod Polen.

 

”Det er vanvittigt, jeg tror ikke jeg helt forstået det endnu,” siger Uffe Bjerregaard Christensen.

 

”Det er kæmpestort, at få lov at repræsentere sit land på denne her måde, og alt det vi har været igennem, det kulminerer bare nu,” supplerer Bubby Johannesen.

 

Læs mere om Invictus Games

 

Danskerne kom i finalen efter en meget tæt semifinale mod Storbritannien søndag aften. Kampen mod Polen blev aldrig rigtigt spændende. De tre danske skytter var klart bedst fra de første pile og vandt seks – nul efter bare tre runder.

 

”Det var næsten for nemt. Vi følte vi var sikre på guldet efter de første seks pile. Der var en anden ro på i dag. Vi sagde til hinanden, at vi skulle gå ind og nyde det og have en fest og det må man sige, at vi havde,” siger de tre guldmedaljevindere.

 

For de tre veteraner er medaljerne kulminationen på næsten tre års træning, efter at Invictus Games blev udsat fra 2020 til 2022. Men den er i høj grad også resultatet af en holdindsats, hvor de tre skytter støttede hinanden.

 

”Det er det hårde arbejde under nedlukningen, der har skaffet denne her guldmedalje. Og vores holdtræning ved den sidste træningssamling, hvor vi stod og skød som et hold. Vi har virkelig knoklet for det her alle tre. Det er en lettelse, samtidig med at det er vildt fedt,” siger Jesper Smollerup.

 

Bueskytterne skød guldet hjem foran et begejstret publikum bestående af resten af den danske trup, og blandt andre den danske ambassadør i Holland og chefen for Forsvarets Sanitetskommando, der følger Invictus Games hele ugen.

 

”Det er så rørende med opbakningen fra holdkammeraterne, de pårørende og alle de andre. Det betyder alt. Jeg føler mig så rig i dag,” siger Bubby Johannesen.

 

Opbakningen fra familier og andre pårørende betyder alt for veteranerne, og Uffe Bjerregaard Christenstens børn synes, at det var super sejt, at deres far havde vundet guld.Opbakningen fra familier og andre pårørende betyder alt for veteranerne, og Uffe Bjerregaard Christensens børn synes, at det var super sejt, at deres far havde vundet guld. 

Invictus Games fortsætter frem til lørdag den 22. marts.

 

Invictus Games

Invictus Games er et internationalt sportsstævne for syge, sårede og skadede veteraner. Ved stævnet i Haag deltager omkring 500 veteraner fra 17 nationer. Det er den britiske Prins Harry, der står bag Invictus Games, der tidligere er blevet afholdt i 2014, 2016, 2017 og 2018.

 

Det danske hold består af 14 veteraner, der alle har psykiske skader efter deres udsendelser for Forsvaret.  Holdet omfatter både ældre veteraner, der har været udsendt til det tidligere Jugoslavien i 1990’erne og yngre veteraner, der har været i Irak og Afghanistan.

 

De danske deltagere skal konkurrere i bueskydning, atletik, cykling, svømning, styrkeløft, indendørs roning, siddende volleyball og driving challenge. Ud over de discipliner som Danmark stiller op i, dystes der også i kørestolsbasket og kørestolsrugby (murderball).