Førstehjælpstræning i Estland

Af Forsvarskommandoen / Nikolaj Thide

 

Voldsomme eksplosioner flænger luften, det er mørkt på gangene, alarmer hyler, luften er tæt af røg. I mørket - kun oplyst af flammerne der slikker op af væggene - hører man skrigene fra de sårede.

 

”Vi øver på de værst tænkelige situationer, så vi er forberedte, hvis det skulle ske,” fortæller Forward Medic Commander.

 

Øvelsesscenariet er Major Medic Incident - en hændelse, hvor mange soldater er sårede på én gang. På kasernen i Tapa er soldaternes bygning ramt af et missil, henved 30 soldater ligger sårede forskellige steder i bygningen.

 

”Det handler om at skaffe sig overblik og strukturerer behandlingen”. 

 

Førstehjælpstræning i Estland

Foto: Nikolaj Thide / Forsvaret

 

De soldater, der ikke er sårede samles ude foran bygningen, hvor de bliver talt op, delt op i hold og får tildelt hver deres opgave.

 

Førstebehandlerne løber tilbage i bygningen og påbegynder den første livgivende førstehjælp, de påkalder bårehold, der henter de sårede en efter en ned til behandlerzonen, hvor hver såret soldat bliver registreret og prioriteret i forhold til skaden.

 

Førstehjælpstræning i Estland

Foto: Nikolaj Thide / Forsvaret

 

Britiske og franske medics arbejder side om side med de danske soldater i behandlerzonen og støtter med ambulancekørsel frem til næste behandlersted, hvor læger varetager den videre behandling.

 

Dagens øvelse giver endnu engang danske, franske og britiske soldater mulighed for at lærer hinandens metoder og materiel.

 

Førstehjælpstræning i Estland

Foto: Nikolaj Thide / Forsvaret