Anerkendelse til de danske udsendte i Litauen.

Anerkendelse til de danske udsendte i Litauen. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Forsvaret og Flyvevåbnet har siden slutningen af januar bidraget til NATOs afvisningsberedskab over Baltikum - Baltic Air Policing – med fire F-16 kampfly og tilhørende bemanding på omkring 50 personer.

 

Baltic Air Policing-missionen er en del af NATOs generelle luftrumsovervågning, som skal sikre luftrummene over de medlemslande, som ikke har de nødvendige militære ressourcer til selv at varetage opgaven.

 

De fire F-16 kampfly har opereret fra en flybase i Litauen, hvor opgaven er at opretholde suveræniteten over Baltikums luftrum. Det betyder konkret, at danskerne har gennemført daglige patruljeringer i luftrummet over Litauen, Estland og Letland og herigennem opretholdt et afvisningsberedskab i forhold til eventuelle krænkelser af landenes suverænitet i luften.

 

Overdragelse af kommandoen i Litauen foran F-18 kampfly

Opgaven med at opretholde afvisningsberedskabet over Baltikum bliver overtaget af blandt andre Tjekkiet og Spanien. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Det er en opgave som Flyvevåbnet har løst flere gange tidligere.

 

”Selvom vi har prøvet det mange gange før, så har det selvfølgelig være en noget anderledes opgave denne gang på grund af situationen i Ukraine. Vi kan selvfølgelig godt mærke på de lokale litauere, at de er bekymrede for situationen og hvad det kan betyde for de baltiske lande”, siger chefen for det danske bidrag, der går under pilotnavnet FOM.

 

På basen i Litauen har danskerne arbejdet sammen med mange andre NATO-nationer, som fx USA, England og Polen.

 

Det danske bidrag har fløjet 94 sorties i det tildelte ansvarsområde, heraf 15 aktive air policing missioner.