airshow 2018

I juni 2018 afholdtes det seneste air show i Aalborg.

Af Forsvarskommandoen

 

Om to uger går det løs igen. Dørene åbner allerede klokken 07.00 søndag den 19.juni til Danish Air Show 2022 på Flyvestation Karup.

Efter fire års pause ventes der et stort rykind, hvilket indikeres af den store interesse, der er til spotterdagen. Sædvanen tro er der generalprøve dagen før showet, hvor flyspottere har kunnet melde sig til. De 200 pladser blev hurtigt besat og efterfølgende har arrangørerne måttet sige ’desværre’ til mange efterfølgende henvendelser.

På selve dagen for Danish Air Show er der ingen begrænsninger på antallet af deltagere, når man ser bort fra hvad det fysisk og logistisk er muligt at lukke ind fra klokken 07.00 om morgenen.

 

Selve opvisningen starter klokken 10.00 og varer i seks timer frem til klokken 16.00.


Læs mere om arrangementet på Danish Air Shows hjemmeside.


Det er ikke bare publikum, der har fået testet tålmodigheden siden det seneste air show, som foregik i Aalborg tilbage i 2018. Flyvevåbnets enheder er også blevet sultne efter at vise maskinerne frem.

Bortset fra F-35, der endnu ikke er i Danmark, er samtlige danske flytyper til stede på Flyvestation Karup den 19. juni med el-flyet Velis Electro som nyeste fastvingede fly.

Hvis man ikke prøvet det, eller gerne vil genopleve hvad det vil sige at være til Danish Airshow, har vi hentet nedenstående videoer fra arkivet med optagelser fra de sidste 40 år.

Den første video er fra Danish Air Show i 1982 i Karup, hvor det fantastiske team Red Arrows fra britiske Royal Airforce fløj opvisning, ligesom de vil gøre det søndag den 19. juni i år.

 

Flyvestationerne skiftes til at arrangere air show. I 2006 var turen kommet til Skrydstrup ved Vojens. I nedenstående reportage guider journalist Jan Schelbech os gennem dagens programpunkter.

 

 

I 2008 var turen atter kommet til Flyvestation Karup. Tusinder af publikummer sad desværre i kø i det gode vejr, og selvom det skønnes at 120.000 var gennem portene, nåede mange slet ikke frem på grund af trafikpresset. De kunne så trøste sig sammen med resten af landet med et live TV-signal fra Forsvarets Mediecenter. De fem timers TV blev efterfølgende klippet ned til en koncentreret halv time, hvor de to testpiloter Claus Dalum og Casper B. Nielsen (PEL) besøger Lars Bøgh Vinther i "studiet".

 

 

Det er ikke blot Flyvevåbnet der laver air shows i Danmark. I Roskilde er der tradition for et årlig et af slagsen. Nedenfor er vi med drengen Daniel i Roskilde for især at se F-16, EH 101 og Spitfire. Året er 2017.

 

 

De fleste air shows har høje publikumstal og åbent hus, men nedenfor giver seks F-16 fly fra teamet US Thunderbirds en privat og lukket opvisning i Karup, september 2011.