En helikopter træner evakuering af soldater og civile

Soldater indsættes fra helikopter under en tidligere øvelse. Foto: Forsvaret

Der vil deltage danske og amerikanske fly og helikoptere i øvelsen, der blandt andet kommer til at foregå i civile områder over hele landet. Det drejer sig om bl.a. amerikanske MC-130J Hercules transportfly og danske EH101 transporthelikoptere. Der kan forekomme lokale støjgener, der dog primært vil være begrænset til om dagen.

 

Det er Flyvevåbnets Operations Support Wing på Flyvestation Karup, der afholder øvelsen. Øvelsen går ud på at træne enhedernes og soldaternes evne til at undsætte og evakuere soldater – og eventuelle civile - ud af konfliktområder.

 

Øvelsen finder sted fra den 28. august til og med den 9. september, hvor der vil være flyaktivitet flere steder i landet. Blandt andet lægger Anholt terræn til en undsætningsøvelse den 7. september og den 8. september gennemføres en evakueringsøvelse af omkring 500 figuranter fra Oksbøl Øvelsesterræn til Esbjerg Lufthavn med helikopter og videre derfra og til Flyvestation Karup med amerikanske transportfly.

 

En kompliceret opgave

Det er kompliceret og kan være farligt at gennemføre undsætning og evakuering af soldater ud af konfliktområder. Det er derfor en disciplin, som Danmark og allierede har specialtrænede enheder og soldater til. Deres evner skal holdes ved lige, og det er dét denne øvelse går ud på.


”Senest Forsvaret havde brug for sådanne specialer var i forbindelse med evakueringen af lufthavnen i Kabul i 2021. Det var første gang i nyere tid, at Forsvaret skulle løse den type opgave, og dengang fandt vi ud af, at det er en disciplin vi har brug for at træne og det er så det vi gør nu” siger chef for Operationsafdelingen ved Flyvevåbnets Operations Support Wing oberstløjtnant Brian V. Brøgger.

 

Udenlandsk deltagelse

Øvelsen omfatter cirka 300 soldater, hvoraf cirka halvdelen er amerikanske. Derudover vil der være enkelte italienske, hollandske og belgiske deltagere.

 

”Det er en stor fordel for os, at vi har deltagere fra andre lande. Vi kan lære noget af hinandens erfaringer og blive bedre alle sammen. Derudover er det meget sjældent, at Danmark er alene i internationale operationer, så det er meget mere virkelighedstro at vi træner sammen med de allierede styrker vi oftest samarbejder med, når vi er udsendt i NATO eller FN ramme.” siger Brian V. Brøgger.

 

Invitation til pressen

Der er mulighed for at overvære træning i Finderup øvelsesterræn torsdag den 1. september. Her vil amerikanske og danske soldater træne sammen med danske helikoptere og amerikanske transportfly. Det vil være muligt at tale med talspersoner fra begge nationer. Tilmelding er nødvendig og sker pr mail til fko-l-kprv03@mil.dk senest torsdag den 1. september klokken 11.00.

 

Tilmeldte medier bedes møde klokken 12.00 ved Finderup Øvelsesterræn. Nøjagtigt mødested sendes ved tilmelding.