Dykkerudstyr klar til Baltops 22.

Dykkerudstyr klar til Baltops 22. Foto: Søværnet

Af Forsvarskommandoen

 

Øvelsen hedder ”Baltic Operations (Baltops) 2022” og er den største maritime øvelse i Østersøen og en af de største øvelser i Nordeuropa i år. Der deltager både NATO og partnernationer i øvelsen, som er amerikanskledet.

 

Øvelsen giver en unik international ramme for at træne en yderst specialiseret og højteknologisk del af de sømilitære operationer, som er en forudsætning for at operere i farvande, kystnære områder og havne som de danske.   

 

Søværnet deltager i år med dykkerskibet Søløven, to skibe fra minerydningsstyrken og et team fra minedykkerne. Derudover deltager et danske stabsbidrag til øvelsesledelsen og logistisk støtte på Bornholm. I alt deltager cirka 50 danske søfolk i øvelsen.

 

”De danske minerydningsenheder og minerydningsdykkere er meget specialiseret og hører til i toppen af NATO på grund af bl.a. et unikt, mobilt, danskudviklet system,” siger Dan B. Termansen, der er chef for 2. Eskadre, der bidrager til øvelsen.

 

Baltops er en årligt tilbagevendende øvelse, som holdes på stort set samme tidspunkt og sted og med samme størrelsesniveau år for år.

 

Læs mere om øvelsen på NATOs hjemmeside.

 

Udstyr bliver mønstret og kontrolleret inden øvelsen begynder.

Udstyr bliver mønstret og kontrolleret inden øvelsen begynder. Foto: Søværnet

Til dagligt arbejder eskadrens minerydningsenheder og Søværnets dykkertjeneste med blandt andet at bortsprænge gamle søminer fra 1. og 2. verdenskrig, som stadig findes på havbunden i danske farvande.

 

”Det kræver solid faglighed og indsigt i både hydrografi, sonarteknik, sømandsskab samt teknisk og operativ snilde at operere de fjernbetjente droner. Jeg ser frem til at vores folk kan fokusere på deres faglighed og udvikle deres doktriner under øvelse BALTOPS. Noget der kommer os til gavn forud for den markante teknologiske opdatering med nye droner og sonarer, modernisering af enheder og flere folk som vi står overfor,” siger Dan B. Termansen.

 

I år er det 50 år siden, at øvelsen Baltops blev arrangeret første gang. Dermed er det i år Baltops nummer 51, som afholdes med samme formål som første gang i 1972: At styrke de deltagende landes evner indenfor for de sømilitære discipliner samt deres evne til at samarbejde om opnåelse at et fælles sikkerhedspolitisk mål.

Baltops 22

  • Amerikanskledet øvelse, der har fundet sted siden 1972
  • 14 NATO-lande og to partnernationer deltager i 2022
  • 45 Krigsskibe, over 75 fly og omkring 7.000 soldater deltager i øvelsen.
  • Baltops er fortrinsvis en flådeøvelse, men den involverer styrker fra alle værn for at træne så realistisk som muligt.