Combat offload af kommunikations-container i Ménaka.

Combat offload af kommunikations-container i Ménaka. Foto: Forsvaret

Af: Forsvarskommandoen

Soldater fra Jægerkorpset og et kirurghold er rejst til Mali, hvor de nu skal indgå i Task Force Takuba. Task forcen er en multinational, europæisk specialoperationsstyrke, der er en del af den franskledede operation Barkhane.

Formålet er at stabilisere Mali og dele af tregrænseområdet Liptako-Gourma mellem Mali, Niger og Burkina Faso og sikre beskyttelsen af civile mod terrorgrupper.

Første flaghejsning i danske Camp Peppe i Ménaka.

Første flaghejsning i danske Camp Peppe i Ménaka. Foto: Forsvaret

Opgaven for de danske jægersoldater bliver gennem rådgivning, støtte og samarbejde at medvirke til, at maliske forsvars- og sikkerhedsstyrker i det uroplagede område på sigt selv skal kunne varetage sikkerheden. De danske specialoperationsstyrker har mange års erfaring i at træne og uddanne styrker i andre lande og har været indsat i lignende opgaver i Afghanistan og Irak og i kortere perioder i andre dele af Afrika.

De danske kirurghold bliver Task Force Takubas eneste. Det danske kirurghold bliver derfor ikke kun ansvarlig for at behandle og udføre nødkirurgi på egne soldater, men også de internationale samarbejdspartere i Task Force Takuba. Et kirurgisk bidrag er en sparsom og derfor efterspurgt kapacitet blandt NATO-landene, da der er tale om et højt specialiseret område.

Kirurgholdet i gang ved røntgenapparatet i Ménaka.

Kirurgholdet i gang ved røntgenapparatet i Ménaka. Foto: Forsvaret

Foruden kirurghold og jægersoldater udsendes også et nationalt støtteelement, som skal sikre logistikken for de samlede danske bidrag. Det samlede danske bidrag består omkring 90 personer med mulighed for forstærkning.

De danske militære bidrag under Task Force Takuba er indtil videre tidsmæssigt afgrænset til starten af 2023.

Faktaboks

Operation Barkhane har til formål at bekæmpe terrorisme i Sahelregionen og medvirke til opbygge lokale styrkers evne til at holde terrorgrupperne nede.

Operation Barkhanes specialoperationsstyrke Task Force Takuba har til formål at støtte maliske forsvars- og sikkerhedsstyrker for at sætte dem i stand til – med minimal støtte udefra – selv at kunne håndtere truslen fra terrorgrupperne i Liptako-Gourma-regionen, der omfatter dele af Mali, Niger og Burkina Faso.

Det overordnede succeskriterium for Operation Barkhane, som Task Force Takuba er en del af, er at nedbringe terrortruslen i Sahelregionen.
Ud over Danmark deltager Frankrig, Nederlandene, Estland, Sverige, Belgien, Tjekkiet, Portugal, Italien, Ungarn og Norge i Task Force Takuba.
Danmark har siden 2013 støttet Frankrig og FN’s militære indsats i Mali med forskellige bidrag.

Danmark og en række europæiske lande med Frankrig i spidsen har efter anmodning fra Mali besluttet at imødegå terrortruslen fra blandt andre Daesh og Al-Qaeda i grænse- området mellem Niger, Mali og Burkina Faso ved indsættelsen af Task Force Takuba i Mali.