Forsvarsminister Morten Bødskov bliver brieftet om opgaven.

Forsvarsminister Morten Bødskov bliver briefet om opgaven. Foto: Lars Bøgh / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Med et beredskab på 1-5 dage skal det danske bidrag til NATO-beredskabet NATO Readiness Initiative (NRI) være klar til at kunne indsættes med kort varsel.

 

En del af den omkring 700-800 mand store styrke blev fredag vist frem for den nye forsvarsminister. Det er kun en uge siden, at Morten Bødskov overtog posten som forsvarsminister, og allerede tirsdag offentliggjorde han, at Forsvaret hævede beredskabet som følge af Ruslands militære opbygning ved grænsen til Ukraine.

 

”Det er med en stor portion ydmyghed, at jeg står foran soldaterne for første gang som ny forsvarsminister efter kun en uge på jobbet. Det ligger i soldaternes natur at være beredt, og det er mere end vigtigt nu, hvor vi står midt i en sikkerhedspolitisk krise. Det har jeg en kæmpe respekt for. Tak for den varme velkomst,” siger forsvarsminister Morten Bødskov.

 

Forsvarsministeren på besøg på Gardehusarkasernen i Slagelse.

Forsvarsministeren får fremvist materiel hos Gardehusarregimentet. Foto: Lars Bøgh / Forsvaret

For NRI og Gardehusarregimentets 1. Panserinfanteribataljon blev beredskabet øget fra 30 dage til 1-5 dage blot en måned efter, at de og andre enheder fra 1. Brigade indledte opgaven med i hele 2022 at være det danske bidrag til NATO-beredskabet.

 

Formålet med NATO’s Readiness Initiative er at øge beredskabet for de eksisterende nationale styrker og er en reaktion på et mere uforudsigeligt sikkerhedsmiljø i verden.

 

Soldaterne fra panserinfanteribataljonen i Slagelse har frem mod deres certificering som NRI-enhed i september 2021 været igennem et omfattende og forkortet uddannelses- og øvelsesforløb svarende til seks uddannelsesmåneder.

 

I løbet af de seks måneder har bataljonen integreret bidrag fra både 1. Artilleriafdeling, 1. Logistikbataljon, 1. Føringsstøttebataljon og to baltiske kompagnier.