Kommandooverdragelse fra Hold 1 til Hold 2

Oberstløjtnant Anton Dinsen-Andersen (til venstre) overrækker Hærkommandoens fane til oberstløjtnant Thomas Lunau som det synlige bevis på, at Hold 2 nu har overtaget opgaven. Foto: Thomas H. Reimann / Forsvaret

Af Thomas H. Reimann, Den Kongelige Livgarde

 

Jeg har kommandoen!

 

Onsdag kunne oberstløjtnant Thomas Lunau, chef for I Livgardebataljon, udtale disse ord, der betyder, at NFP Hold 2 nu har overtaget kommandoen for det danske bidrag i Letland efter Hold 1.

 

Overdragelsen fandt sted ved en parade på Adazi Military Base i Letland. Soldaterne på Hold 2 er ankommet til Letland over de sidste uger, med den sidste flyvning onsdag, mens holdets køretøjer og andet tunge udstyr er blevet sejlet fra Køge til Letland.

 

Se video fra deployeringen af soldater og udstyr. Artiklen fortsætter under videoen.

 

 

 

Ved paraden kunne den danske ambassadør Flemming Stender glæde sig over det tætte samarbejde, som er etableret mellem Danmark og Letland efter udsendelsen af NFP Hold 1 i foråret. Et samarbejde, der er med til at vise, at NATO alliancen holder sammen i urolige tider med krig i Europa.

 

Ambassadør og chefer inspicerer paraden

Den danske ambassadør Flemming Stender, brigadegeneral Ainars Ozolins, oberst Sandris Gaugers inspicerer den til tiltrædende styrke. Foto: Thomas H. Reimann / Forsvaret

 

Herefter kunne oberstløjtnant Anton Dinsen-Andersen, chef for NFP Hold 1, i sin tale til paraden opsummere de seneste seks måneders udsendelse under lettisk kommando:

 

”Samarbejdet med den lettiske mekaniserede infanteribrigade har ikke kun været værdifuld for mine soldater, førere og mig selv, men også for Hæren. Vi vil aldrig glemme tiden sammen med jer.”  Afslutningsvis anmodede oberstløjtnant Anton Dinsen-Andersen sine soldater om at tage hjem til deres familier og takke dem for deres støtte under udsendelsen.

 

Efter taler fra Deputy Commander of NATO Multinational Division North, brigadegeneral Ainars Ozolins og chefen for Latvian Land Forces Mechanized Infantry Brigade, oberst Sandris Gaugers kunne oberstløjtnant Anton Dinsen-Andersen overrække Hærkommandoens fane til oberstløjtnant Thomas Lunau som det synlige bevis på, at Hold 2 nu har overtaget opgaven.

 

Oberstløjtnant Thomas Lunau kom i sin tale blandt andet ind på følgende til NFP Hold 1:

 

”I har arbejdet med stor beslutsomhed og professionalisme og der er min opfattelse, at I har etableret et godt samarbejde, opnået gensidig forståelse og gode forbindelser mellem DANCON og alle enheder i den lettiske brigade. Tak for jeres indsats.”