Severodvinsk

Foto af den russiske ubåd Severodvinsk under indpassage til Østersøen i juli i år. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Rusland holder hvert år i slutningen af juli en stor flådeparade ud for Sankt Petersborg.

 

I år foregik flådeparaden den 31. juli. Derfor sejlede russiske orlogsfartøjer i tiden op til paraden gennem dansk farvand for at komme fra Ruslands øvrige flådebaser til Sankt Petersborg. Paraden er nu afsluttet, og derfor sejler orlogsfartøjerne tilbage til deres flådebaser.

 

Fredag den 5. august vil de første tre-fire enheder, en ubåd og op til tre skibe, passere de danske farvande. Det er en Severodvinsk-klasse ubåd ’Severodvinsk’, et landgangsfartøj ’Ivan Gren’, slæbefartøjet ’Pamir’ og muligvis et patruljefartøj ’Ladoga’.

 

Skibene forventes at gå gennem Storebælt i tidsrummet fredag morgen til formiddag, men det afhænger af skibenes fart mm. og bør tages med et forbehold.

 

Forsvaret vil følge de russiske fartøjer på vej gennem de danske farvande, enten med danske flådefartøjer, helikopter, fly eller andre
former for sensorer.

 

”Det er nærmest fast tradition, at russiske skibe og ubåde sejler gennem dansk farvand for at komme til flådeparaden i Østersøen,” siger chefen for Søværnskommandoens Nationale Maritime Operationscenter, Per Ring Henriksen.

 

Gennemsejlende skibe bliver fulgt tæt

Når fremmede statsskibe passerer dansk farvand er det normal procedure, at Forsvaret følger opmærksomt med.

 

”En af vores hovedopgaver er at overvåge de danske farvande, og vi følger normalt andre statsskibes færden enten på radar eller ved fysisk at sende skibe eller helikoptere af sted, for at følge dem på vej” siger Per Ring Henriksen og fortsætter: ”Det beror på en vurdering i hvert tilfælde, om et fremmed statsskib er af særlig interesse og dermed skal følges gennem dansk farvand. Generelt gælder det, at alle orlogsfartøjer fra ikke-NATO-lande har særlig interesse.”