De store sneslynger er stationsspecialisternes vigtigste redskaber når der skal flyttes meterdyb sne fra landingsbanen.

De store sneslynger er stationsspecialisternes vigtigste redskaber, når der skal flyttes meterdyb sne fra landingsbanen.

Af Forsvarskommandoen

 

Stationsspecialisterne skal være gode til at håndtere svejseapparater, vinkelslibere, skruenøgler og alskens håndværktøj. Driften af kongerigets nordligste bebyggelse kræver meget vedligeholdelse og bred teknisk snilde.

 

Og så skal de styre snescootere, ATV'er, biler, trucks, traktorer, gravemaskiner og ikke mindst de store sneslynger, der er nødvendige, når sneen lægger sig meterdyb på landingsbanen og apron.

 

Det kan synes overflødigt at snakke om dag og nat på denne tid af året. Solen gik ned sidst i oktober og dukker først op igen en gang i februar, så lige nu er der sort døgnet rundt. Uanset hvad klokken siger, rykker specialisterne ud når det sner. Landingsbanens status som eneste nødlandingsbane for flytrafikken i en radius af mere end 1.000 kilometer tages alvorligt, og den er et af de vigtigste formål med stationen. Nødlanding er heldigvis uhyre sjældent. Det er for det meste Flyvevåbnets Hercules transportfly, der lander.

 

Video: Tag med Peter på snerydning på Station Nord: Artiklen fortsætter under videoen.

 

 

For Slædepatruljen Sirius patruljer er Station Nord et behageligt afbræk på de månedlange ture i den arktiske ørken. De to sirius-fupper og deres spand af slædehunde kan hvile og tanke kalorier inden turen går videre mod nordvest eller sydøst mod Daneborg.

 

Sirius-serie på Danmarks Radio

Det ensomme, udfordrende og fantastiske job i Slædepatruljen kan alle få indblik i den 2. januar. Her sender DR det første af tre programmer om Sirius.

 

De to næste afsnit sendes henholdsvis den 9. januar og 16. januar, alle dage klokken 20.00.

 

Vi har med tilladelse fra Impact TV og fotograf Lasse Rahbek mulighed for at smugkigge med nedenstående trailer.