Ergometerroning ved Invictus Games træniongssamling

Et fantastisk træningsredskab eller et torturinstrument. Der var delte meninger om romaskinerne. Den dobbelte olympiske deltager og nye rotræner på det danske hold, Anne Lolk, styrer træningen. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Bordtennis og bueskydning, ergometerroning og cykling, siddende volleyball, atletik, svømning og styrkeløft. Der er sportsgrene til næsten alle interesser på programmet, når Danmark i 2023 sender et hold skadede veteraner til Invictus Games. Den 6. udgave af idrætsstævnet finder sted i Düsseldorf i september 2023.

 

Invictus Games bordtennis

Bordtennis er en ny disciplin ved Invictus Games.  Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Fra torsdag til søndag i den forgangne uge deltog en bruttotrup på 23 i den første af fire træningssamlinger forud for legene i Düsseldorf. Alle veteraner med skader efter deres udsendelser for Forsvaret. På samlingen skulle deltagerne prøve kræfter med alle sportsgrenene. Og de tog samtidig fat på det personlige udviklingsprogram, der er omdrejningspunktet i det danske Invictus Games program.

 

”Det er personlig udvikling og det at arbejde med personlige målsætninger, der er det vigtigste. Sporten er et redskab, men deltagerne skal have andre mål end at præstere godt sportsligt. Deltagelse i Düsseldorf må ikke være et mål i sig selv” fastslår Claus Bodilsen, der er team manager i det danske program.

 

Et scoop på trænersiden

Invictus Games familien udvides i 2023 med Colombia og Israel som nye lande, og på den sportslige side er bordtennis en ny disciplin på programmet. Derfor har Claus Bodilsen måttet finde en bordtennistræner, ligesom han også har måttet finde nye trænere til roning og styrkeløft (bænkpres), hvor de hidtidige trænere er stoppet.

 

”Vi har fået fat i ungdomslandstræneren i bordtennis, en tidligere olympisk deltager i roning og manden, der har den danske rekord i bænkpres. Så det er trænere med et virkeligt højt fagligt niveau. Men vi har samtidig fået fat i nogle profiler, der virkeligt interesserer sig for at udvikle mennesker, så jeg synes faktisk, at det er noget af et scoop, vi har lavet på trænersiden,” siger Claus Bodilsen.

 

instruktion til styrkeløft

Jesper B. Mikkelsen underviser i teknikken i styrkeløft før deltagerne får lov at sætte vægt på stangen. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Jeg vil forløse mit fulde potentiale

En af veteranerne i bruttotruppen er Henrik Martin Andersen, der har været udsendt flere gange til Afghanistan, og er diagnosticeret med PTSD.

 

”Jeg føler, at der sidder et eller andet inde i mig, der ikke rigtig er forløst. Jeg har gjort virkelig meget forskelligt på egen hånd. Meditation, yoga, rejser og lange vandreture. Jeg har et godt liv, men jeg føler stadig, at der er noget, der gør, at jeg ikke kan leve mit fulde potentiale ud”, forklarer Henrik.

 

Invictus Games buetræning

Henrik Martin Andersen på buebanen med træner Finn Larsen. Bueskydning er en populær sport blandt veteranerne. Foto: Anders V. Fridberg

”Jeg har en fornemmelse af, at Invictus Games programmet, hvor jeg skal gøre noget sammen med andre, kan et eller andet. Jeg håber, at jeg efter det her ikke længere vil gøre noget for at undgå at møde andre mennesker og at jeg kan være mere ærlig i min optræden over for folk, i stedet for at skjule den side af mig selv, hvor jeg er veteran og har PTSD,” fortsætter han.

 

Den næste træningssamling finder sted i december. Her skal holdet på de 21 deltagere, som Danmark må stille med i Düsseldorf udvælges. I udvælgelsen lægges der vægt på elementer som deltagelse, engagement og en vurdering af, hvem der får mest udbytte af at være med.

 

Invictus Games

Invictus Games er et multisportsstævne for soldater og veteraner med psykiske eller fysiske skader. Idémanden bag stævnet er den britiske prins Harry, der selv er veteran og blev inspireret til at skabe Invictus Games efter sine udsendelser.

 

Invictus Games er tidligere blevet afholdt i London i 2014, i Orlando i 2016, i Toronto i 2017, i Sydney i 2018 og i Haag i 2022. Danmark har deltaget ved alle legene.

 

I 2023 deltager omkring 500 veteraner fra 20 nationer i ti forskellige sportsgrene. Danmark stiller dog kun op i de otte. Danmark må stille med et hold på 21 sårede eller skadede veteraner, der hver kan deltage i to sportsgrene.

 

Læs mere om Invictus Games her.