Dansk-amerikansk øvelse på Bornholm.

Dansk-amerikansk øvelse på Bornholm. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Det store grå fly dukker først op på den regngrå himmel over Bornholm et øjeblik før, det sætter hjulene på landingsbanen. Kort tid efter står flyet parkeret, den store port i flyets bagende åbner og ud triller først en Humvee og dernæst to tungt pansrede køretøjet med raketartillerisystemet HIMARS.

 

Lufthavnen på Bornholm lagde tirsdag landingsplads til en amerikansk-dansk øvelse. Formålet med øvelsen var at træne den fælles dansk-amerikanske planlægning og gennemførelse af en såkaldt HIRAIN. Det er en særlig disciplin, hvor et raketartillerisystem flyves ind med et C-17 transportfly, køres ud af flyet, affyres og derefter flyves væk igen, inden det kan bekæmpes af fjenden.

 

De to affyringsramper er ikke på jorden i mange minutter, før de har modtaget data om et mål i Østersøen fra fregatten Niels Juel, foretaget en simuleret afskydning af deres raketter og igen er klar til at køre ombord på transportflyet. Dagens øvelse blev dog afbrudt, da den simulerede afskydning havde fundet sted.

 

”Formålet med øvelsen er at demonstrere, at vi kan samarbejde med amerikanerne, som er vores største partner i en øvelse, hvor alle tre værn og hjemmeværnet er indsat for at modtage det amerikanske transportfly med langtrækkende våbensystemer ombord,” forklarer forsvarschef general Flemming Lentfer.

 

Dansk - amerikansk øvelse på Bornholm

Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Defender Europe 22-øvelse

Ud over træningen med amerikanerne er et væsentligt formål med øvelsen at træne samspillet mellem de støttende danske kapaciteter fra Søværnet, Flyvevåbnet og Det Bornholmske Hjemmeværn. To af Flyvevåbnets F-16 eskorterede det store amerikanske transportfly helt ind til landing i Rønne, og i farvandet ud for Bornholm lå fregatten Niels Juul klar til at træne måludpegning og forsvar af luftrummet over øen i tæt samarbejde med Air Control Wing i Karup.

 

I forbindelse med øvelsen i Rønne Lufthavn træner en kampbataljon fra Den Kongelige Livgarde deployering (flytning af styrker) til Bornholm for at forstærke øen militært, og området omkring lufthavnen blev bevogtet og sikret af soldater fra det Bornholmske Hjemmeværn.

 

”Det hvor det giver noget er, at de tre værn arbejder sammen og laver noget, der er koordineret og synkroniseret, også med de allierede og her selvfølgelig primært amerikanerne. På den måde styrker vi vores evne til at samarbejde på det overordnede niveau. Det er noget, vi kommer til at se mere af i fremtiden, fordi det også er noget, vi skal bruge til det nationale forsvar,” forklarer generalmajor Michael Hylgaard, der er er chef for Operationsstaben i Forsvarskommandoen.

 

Øvelsen på Bornholm er en del af den af den amerikanskledede Defender-Europe 22 øvelse, der finder sted flere steder i Europa.

 

Amerikanerne har ønsket at HIRAIN øvelsen skulle finde sted på Bornholm på grund af øens strategiske placering i Østersøen. Defender Europe er en årligt tilbagevendende øvelse.

 

SE VIDEO FRA BORNHOLM: