Statsminister Mette Frederiksen i Adazi. Letlands premierminister Artur Krisjanis Karins yderst til venstre.

Statsminister Mette Frederiksen i Adazi. Letlands premierminister Artur Krisjanis Karins yderst til venstre. Mellem de to statsledere går generalmajor Fleming Mathiasen, der er chef for MND N. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Lidt uden for Letlands hovedstad Riga ligger byen Adazi. Her ligger NATOs hovedkvarter, der hedder MND N – Multi National Division North, som Danmark og Forsvaret står i spidsen for. Omkring 25 danske soldater og 100 soldater fra vores NATO-allierede arbejder her for at sikre NATO landendes sikkerhed.

 

Det dansk ledede hovedkvarter er et af de steder, som statsminister Mette Frederiksen har besøgt i disse dage.

 

stm tale til MNDN stab i Adazi

 

”Vi løser en vigtig opgave for NATO her i Adazi med at sørge for fred og sikkerhed i regionen. Det sagde statsministeren tak for, da vi viste hende rundt i hovedkvarteret,” siger den danske chef for hovedkvarteret, generalmajor Flemming Mathiasen.

 

Du kan læse mere om NATOs hovedkvarter her:  MND N

 

fem danske partiledere i Tapa

Statsminister  Mette Frederiksen taler til soldaterne i Tapa. Foto: Nikolaj Thide / Forsvaret

F-16 bidrag og soldaterne i Estland

Inden statsminister Mette Frederiksen nåede til NATO-hovedkvarteret i Adazi havde hun også besøgt de danske soldater i Estland og kamflybidraget i Litauen.

 

I Tapa i Estland har Hæren udsendt lidt over 200 soldater, der indgår i NATOs fremskudte tilstedeværelse mod øst. Det der også hedder ”enhanced Forward Presense (eFP)”. Her mødte statsministeren DANCON eFP hold 5.

 

Statsministeren blev modtaget af den estiske premierminister Kaja Kallas, chefen for det danske bidrag oberstløjtnant Peter Els, stabschefen for 1. Estiske brigade, chef for eFP i Estland oberst Dai Bevan, samt den danske ambassadør til Estland .

 

efp tapa stm besøg

Estlands premierminister flankeret af fem danske partiledere på rundtur i de baltiske lande. Foto: Nikolaj Thide / Forsvaret

Statsministeren og den estiske premierminister holdt tale for soldaterne, hvor de begge påpegede den sikkerhedspolitiske situation i Danmarks nærområde og nødvendigheden af den fremskudte tilstedeværelse. Begge ministre takkede soldaterne for deres indsats. Partilederne holdt derefter hver især tale. Ordene tak, respekt og taknemmelighed gik igen på tværs af alle partiledere.

 

Derefter blev der afholdt en pressekonference, hvor fremmødte medier stillede spørgsmål til stats- og Premierministeren, efterfølgende deltog de fire partiledere fra det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik i pressekonferencen.

 

Efter fremvisning af materiel og kørertøjer blev besøget afsluttet med et gruppe billede af statsministernen og den samlede DANCON eFP bidrag.

 

gruppebillede i tapa

”NATOs samlede bidrag til den fremskudte tilstedeværelse langs den østlige grænse er vigtigere end nogensinde før. Det danske kontingent i Estland bidrager aktivt sammen med vores estiske, britiske og franske partnere til at overbevise Rusland om, at de skal blive ude af Baltikum. Den estiske Premierministers og Statsministerens besøg viser med al tydelighed vigtigheden, og det betyder rigtig meget for soldaternes” siger oberstløjtnant Peter Els, der chef for det danske kontingent i Estland.

 

Læs mere om det danske eFP bidrag i Tapa her.

 

eap stm

Statsministeren havde et F-16 kampfly som kulisse i Litauiske Siauliai, da hun talte til de danske udsendte. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Med base i Litauen har danske F-16 kampfly opretholdt NATOs afvisningsberedskab over Baltikum siden slutningen af januar. 1. april skal bidraget hjem til Danmark efter at have fløjet knap 100 missioner, mens de har været udstationeret i Litauen.

 

”Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at vi påtænker at gøre brug af jer igen. For med den uro og det konfliktmateriale vi kigger ind i, så får vi brug for meget større og stærkere militær tilstedeværelse, både herhjemme og i NATO i meget lang tid, tror jeg.” Det fortalte Statsminister Mette Frederiksen til de godt 60 mand, der holder de fire kampfly klar til at gå i luften over de tre Baltiske lande med minutters varsel.

 

eap siauliai

 

ellemann i siauliai

 

Læs mere om den danske flystøtte til Baltikum her.