Host Nation Support i Esbjerg

Amerikanske helikoptere ankommer til Esbjerg Havn. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

Formålet med Danmarks støtte er at yde værtsnationsstøtte, men det er også en øvelse i at bruge danske havne som springbræt for videre transport i Europa. Når havnene bliver testet, kan fremtidige operationer køre hurtigt og smidigt.

Ved at udøve værtsnationsstøtte udviser Danmark evne og vilje til at leve op til forpligtigelserne i NATO-samarbejdet. Det er en øvelse, der kræver koordination, overblik og tunge logistiske kompetencer, når der skal tages imod store mængder materiel. Derfor er det god træning for Forsvaret.

Ud over Forsvaret bliver Host Nation Support udført i samarbejde med Hjemmeværnet, Syd- og Sønderjyllands Politi, Esbjerg Havn og Esbjerg Lufthavn.

Host Nation Support i Esbjerg.

Amerikansk Apache-helikopter bliver kørt fra skibet ud til venteområdet, hvorfra den skal flyve videre til Esbjerg Lufthavn. Foto: Steffen Fog / Forsvaret.

Materiellet kommer fra den amerikanske 3rd Combat Aviation Brigade, der normalt er hjemmehørende i Fort Stewart i Georgia, men som nu transporteres til Østeuropa til udskiftning af de amerikanske styrker.

Operation Atlantic Resolve har til formål at demonstrere den amerikanske vilje og evne til at forstærke NATO og alliancepartnere gennem tilstedeværelse i Østeuropa.

Det er ikke første gang, Danmark yder værtsnationsstøtte. Senest var det i forbindelse med øvelsen Dynamic Front, hvor 11 NATO-lande deltog i en artilleriøvelse i Oksbøl. Danske havne har også været brugt til Host Nation Support flere gange. Denne type opgave forekommer hyppigere på grund af den nuværende sikkerhedssituation.

Dele af det amerikanske materiel bliver fragtet til Esbjerg Lufthavn, hvor amerikanske soldater skal klargøre materiellet inden videre transport til Østeuropa.