EH101 over Mali

Skytte på dansk EH101 transporthelikopter over Irak i 2021. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen 

 

Danmark tilbyder nu igen at bidrage med en helikopterlæge til EU’s fredsbevarende Operation Althea i Bosnien-Hercegovina. Det blev fredag præsenteret for Udenrigspolitisk nævn.

 

Helikopterlæger er et missionskritisk bidrag, som sikrer, at man hurtigt kan evakuere og behandle sårede og tilskadekomne. De danske læger, der deltager i missionen, har erfaring fra den danske helikopterbaserede eftersøgnings- og redningstjeneste og fra udsendelser til andre internationale operationer. I Operation Althea opnår de erfaring med andre helikopter- og terræntyper. Det er planen, at danske udsendte vil blive integreret i en enhed fra Østrig.

     

Det er anden gang, at danske soldater deltager i Althea i EU-regi. Første deltagelse var fra midten af oktober til midten af december 2022, da to danske læger på skift var en del af missionen. Denne gang tilbyder Danmark til EU at dække hele andet halvår af 2023.  

 

Operation Althea

I 2004 afløste EU’s militære Operation Althea den tidligere NATO-operation i Bosnien-Hercegovina, Stabilization Force (SFOR). Operation Althea har til formål at gennemføre implementering af de militære aspekter af Dayton-fredsaftalen fra 1995, medvirke til at kapacitetsopbygge styrker i Bosnien-Herzegovina samt bidrage til opretholdelsen af en sikker og stabil sikkerhedssituation i Bosnien-Herzegovina. Der er udsendt ca. 900 personer til Operation Althea fra cirka 20 lande.