Dansk-svensk julereception ombord på fregatten Esbern Snare.

Dansk-svensk julereception ombord på fregatten Esbern Snare. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Et krigsskib på over 137 meters længde og over 6.000 tons. Med et dansk flag. Med danske soldater. Og med stærk bevæbning.

 

Det var hvad svenskerne i sidste uge kunne se glide ind igennem den snævre skærgård og helt ind til kaj midt i den svenske hovedstad.

 

”Det er en meget håndfast og fysisk manifestation med en stor dansk fregat midt i Stockholm. For det er bare noget andet at vise sådan en fregat frem og holde reception for vores svenske samarbejdspartnere på en fregat frem for at bruge ambassadens egne lokaler eller leje et lokale ude i byen. Det skal man ikke undervurdere. Det gør en forskel for svenskerne at se en fregat fra et NATO-land og et naboland i deres hovedstad,” siger oberst Carsten Hasenfuss, der er dansk forsvarsattaché ved den danske ambassade i Stockholm.

 

Han mener, at Danmark dermed viser sin støtte og solidaritet til Sverige med hensyn til forsvar og sikkerhed - og et ønske om øget samarbejde om forsvarspolitikken netop i en tid, hvor Sverige kæmper for optagelse i NATO.

 

”Ved at sejle en fregat til Stockholm fortæller vi svenskerne, at vi er på samme hold. Vi sender et meget stærkt signal om, at selvom Sverige endnu ikke er optaget i NATO, så er vi allerede i fuld gang med at samarbejde og koordinere Danmark og Sverige imellem,” siger Carsten Hasenfuss.

 

”Det er vigtigt, at vi signalerer til svenskerne, at vi ikke afventer, at de bliver medlem af NATO. Vi vil gerne styrke samarbejdet allerede nu, for eksempel gennem NORDEFCO og  andre fora. Den sikkerhedspolitiske situation i verden gør, at vi gerne vil styrke relationerne på mange fronter med det samme,” siger Carsten Hasenfuss.

 

Modtagelse af svenske gæster på Esbern Snare.

Modtagelse af svenske gæster på Esbern Snare. Foto: Forsvaret

150 gæster

Ved julereceptionen på Esbern Snare deltog omkring 150 gæster, herunder vicechefen for det svenske forsvar og chefen for den svenske militære efterretningstjeneste og fra politisk hold deltog fx også formanden for den svenske forsvarskommission Hans Wallmark.

 

”Svenskerne kvitterer for vores invitation og viser respekt for vores signalgivning om solidaritet og støtte ved at sende nogle meget højtplacerede personer. Det viser for mig, at svenskerne anerkender budskabet og takker for det og gerne vil samarbejde den anden vej,” lyder det fra Carsten Hasenfuss

 

Af øvrige deltagere til receptionen var den danske ambassades netværk inden for udenrigs-, forsvars,- og europapolitik samt dansk og svensk erhvervs- og kulturliv Der blev serveret Gløgg og æbleskiver og sunget både danske og svenske julesalmer. Den danske ambassade i Stockholm og Forsvaret har samarbejdet på lignende vis tidligere. I 2022 lagde fregatten Absalon for eksempel ståldæk til en lignende julereception.