Generalmajor Jette Albinus overtager i dag kommandoen i NATOs dansk ledede Multinational Division North.

Generalmajor Jette Albinus får overrakt fanen og har dermed kommandoen over Multinational Division North. Foto: Peter Hjort / Forsvaret

Af Morten Fredslund, Forsvaret

 

Under en ceremoni i Riga torsdag eftermiddag overtog generalmajor Jette Albinus kommandoen over Multinational Division North (MnD N). Hun afløser generalmajor Flemming Mathiasen, der har været chef for divisionen siden dens fødsel i 2019.

 

Generalmajor Jette Albinus overtager i dag kommandoen i NATOs dansk ledede Multinational Division North.

Generalmajor Flemming Mathiasen overdrager kommandofanen. Flemming Mathiasen skal hjem for at være leder af Forsvarsakademiet. Foto: Morten Fredslund / Forsvaret

Kommandoskiftet er dermed divisions første, og Jette Albinus overtager kommandoen blot seks uger efter, at divisionens hovedkvarter fik det blå stempel som fuldt operativt NATO-hovedkvarter.

 

Generalmajor Jette Albinus overtager i dag kommandoen i NATOs dansk ledede Multinational Division North.

Hovedkvarteret i Letland blev erklæret fuldt operativt i juli. Foto: Morten Fredslund / Forsvaret

"Det er en ære at slutte sig til holdet i Multinational Division North. Jeg ser frem til at lede en division, der er bygget på et solidt fundament, og jeg vil fortsætte min forgængers arbejde med at opbygge sikkerheden i den baltiske region," siger Jette Albinus, der samtidig er den første danske kvinde, som er udnævnt generalmajor.

 

Jette Albinus udnævnes til generalmajor

Forsvarschef general Flemming Lentfer udnævnte Jette Albinus til generalmajor den 9. august. 

Øgning af den defensive kapacitet i Baltikum

MnD N er det nyeste NATO-hovedkvarter i det Baltiske område. Det er placeret længst mod øst, hvilket gør det mere relevant end nogensinde. MnD N blev missionsklar i marts og nåede fuld operationel kapacitet den 7. juli.

 

Hovedkvarteret med base i Ādaži, Letland, er etableret for at øge den defensive kapacitet i regionen og fuldføre opbygning af ​​en militær kommandostruktur, hvor de allierede styrker er under operativ kommando af den multinationale division, som Danmark er lead-nation på. MnD N har ansvaret for alle de landmilitære operationer i ansvarsområdet.

 

Generalmajor Jette Albinus overtager i dag kommandoen i NATOs dansk ledede Multinational Division North.

Jette Albinus er den første kvindelige generalmajor i Danmark. Foto: Morten Fredslund / Forsvaret

”Jeg vil gøre mit yderste for at sikre, at divisionen til enhver tid leverer, hvad NATO, vores overordnede kommando og andre partnere forventer – og gerne mere til," siger Jette Albinus og tilføjer:

 

"Det er dejligt at se de mange dedikerede multinationale medarbejdere i divisionen, og nu er det vigtigt for mig at møde dem alle, lytte og få et indtryk af, hvordan de ser tingene."

 

Multinational Division North

MnD N har lige nu tilknyttet seks brigader samt en støttebataljon, og divisionen er under kommando af Multinational Corps Northeast Hovedkvarter i Szczecin i Polen. I øjeblikket er 13 nationer repræsenteret i divisionshovedkvarteret: Canada, Danmark, Estland, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Italien, Letland, Litauen, Polen, Slovenien, Spanien og Sverige.