Danske F-16 kampfly under Arctic Challenge Exercise 2023.

Danske F-16 kampfly under Arctic Challenge Exercise 2023. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

2. juni 2023 kl 1045: Opdateret med nye billeder

 

Fire danske F-16 kampfly er netop landet i Luleå Lufthavn i Sverige. Herfra skal de indgå i Arctic Challenge Exercise 2023 sammen med ca. 150 fly - blandt andet F-16 og F-35 - på fire forskellige baser i Norge, Sverige og Finland. Arctic Challenge er Europas største flyøvelse målt på antal fly og størrelse på luftrum.

 

Formålet er at træne samarbejde i luften på tværs af lande, grænser og baser.

 

”For Flyvevåbnet er det vigtigt, at vi styrker og forbedrer det i forvejen tætte og gode samarbejde med vores nordiske allierede. Jeg glæder mig derfor over vores deltagelse i Arctic Challange Exercise 2023, hvor Flyvevåbnets medarbejdere afprøver deres færdigheder i et realistisk miljø og samtidig får mulighed for at knytte bånd til nordiske kollegaer," fortæller generalmajor og chef for Flyvevåbnet Jan Dam.

 

Dansk F-16 i luften over Sverige på øvelse i 2023.

F-16 i luften over Sverige under årets øvelse. Foto: Forsvaret

Øvelsen begynder den 29. maj og løber indtil den 9. juni. Finland står i spidsen for den fællesnordiske øvelse, som afholdes for sjette gang siden 2013. Arctic Challenge Exercise afholdes hvert andet år.

 

Der indgår cirka 80 danske medarbejdere i en samlet styrke på omkring 3.000 soldater med bidrag fra USA, Norge, Sverige, Finland, Holland, Italien, Belgien, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Tjekkiet, Storbritannien og Canada.

 

Arctic Challenge Exercise foregår som en forlængelse af den hensigtserklæring om at opretholde sikkerhed og stabilitet i Nordatlanten, Arktis og Østersøen, som den danske forsvarsminister underskrev sammen med USA og de øvrige nordiske lande i 2017.

 

Under øvelsen skal kampflyene træne scenarier, hvor de opererer inde bag fjendens linjer imod komplekse luftforsvarssystemer og fly - på tværs af de nordiske landes grænser (Norge, Sverige og Finland).

 

Det er vigtigt for Flyvevåbnet at deltage i øvelsesaktiviteter med vores nordiske naboer for at styrke evnen til at samarbejde og imødekomme eventuelle trusler.

 

Danmark har været med til at planlægge aktiviteten og indgår i øvelsesledelsen.

 

F-16 i Sverige under året Arctic Challenge Excercise

Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Arctic Challenge 2023

  • Omkring 3.000 soldater og 150 fly vil deltage i øvelsen
  • Der er bidrag fra USA, Holland, Italien, Belgien, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Tjekkiet, Storbritannien og Canada
  • Finland står i spidsen for den fællesnordiske (Danmark, Norge, Sverige og Finland)
  • Deltagerne i øvelsen flyver ud fra baserne Rovaniemi og Pirkkala i Finland,
    Luleå i Sverige og Ørland luftbase i Norge