Danske F-16 kampfly under Arctic Challenge Exercise 2023.

Danske F-16 kampfly under Arctic Challenge Exercise 2023. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Fire danske F-16 kampfly, piloter og teknikere har gennem to uger været i Luleå Lufthavn i Sverige, hvorfra de har deltaget i "Arctic Challenge Exercise 2023". Formålet har været at træne samarbejde i luften på tværs af lande, grænser og baser, og ca. 150 fly har opereret ud fra fire forskellige baser i hhv. Norge, Sverige og Finland.

 

Arctic Challenge er Europas største flyøvelse målt på antal fly og størrelsen på det luftrum, der anvendes. Øvelsen afholdes hvert andet år og planlægges i samarbejde mellem Danmark, Norge, Sverige og Finland. 


"Arctic Challenge Exercise har givet helt unikke muligheder for at styrke det i forvejen tætte bånd og samarbejde vi har med vores nordiske kollegaer, fortæller generalmajor og chef for Flyvevåbnet Jan Dam, efter et besøg på en af de finske baser, hvorfra en del af øvelsen har foregået ud fra.

 

Under øvelsen i Nordsverige har piloterne fra 13 forskellige nationer planlagt og trænet scenarier, hvor de opererer inde bag fjendens linjer imod komplekse luftforsvarssystemer og fjendtlige kampfly. Op til 100 fly har været i luften samtidigt og danske piloter har som "Mission Commandere" haft ansvaret for at koordinere indsatsen af op til 60 fly i store angrebsformationer.

 

"Jeg glæder mig over, at vi har deltaget i Arctic Challange Exercise 2023, hvor Flyvevåbnets medarbejdere har afprøvet deres færdigheder i et så realistisk miljø," fortæller Jan Dam. 

Dansk F-16 i luften over Sverige på øvelse i 2023.

F-16 i luften over Sverige under årets øvelse. Foto: Forsvaret

Øvelsen startede den 29. maj og løb indtil den 9. juni. Finland har i år stået i spidsen for den fællesnordiske øvelse, som afholdes for sjette gang siden 2013. 


Der har indgået cirka 80 danske medarbejdere i en samlet styrke på omkring 3.000 soldater med bidrag fra USA, Norge, Sverige, Finland, Holland, Italien, Belgien, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Tjekkiet, Storbritannien og Canada.


Arctic Challenge Exercise foregår som en forlængelse af den hensigtserklæring om at opretholde sikkerhed og stabilitet i Nordatlanten, Arktis og Østersøen, som den danske forsvarsminister underskrev sammen med USA og de øvrige nordiske lande i 2017.

F-16 i Sverige under året Arctic Challenge Excercise

Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Arctic Challenge 2023

  • Omkring 3.000 soldater og 150 fly vil deltage i øvelsen
  • Der er bidrag fra USA, Holland, Italien, Belgien, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Tjekkiet, Storbritannien og Canada
  • Finland står i spidsen for den fællesnordiske (Danmark, Norge, Sverige og Finland)
  • Deltagerne i øvelsen flyver ud fra baserne Rovaniemi og Pirkkala i Finland,
    Luleå i Sverige og Ørland luftbase i Norge