arc endurance i Esbjerg

ARC Endurance anløb også Esbjerg i april 2022 som det hidtil største skib i havnen. Foto: Magnus Terp / Forsvaret


Af Forsvarskommandoen

I øjeblikket er Syd- og Sønderjyllands politi i gang med at oprette et MMO – et midlertidigt militært område – på Esbjerg Havn. Det gør de, fordi Danmark forbereder sig på at yde værtsnationsstøtte, når ca. 30 helikoptere og over 1000 stk. militært materiel og køretøjer ankommer til Esbjerg med det civile fragtskib ARC Endurance i løbet af weekenden.

Når MMO’et er oprettet, står Hjemmeværnet for bevogtning og sikring af det amerikanske materiel i det midlertidige militære område under hele opgaven.
Opgaven hedder Host Nation Support – værtsnationsstøtte – og er en opgave, hvor Forsvaret, sammen med andre civile samarbejdspartnere, understøtter allierede nationer, der har ophold i Danmark. Senest ydede Danmark værtsnationsstøtte i forbindelse med Øvelse Dynamic Front, hvor 11 NATO-lande var i Danmark.

Det er ikke første gang, at danske havne yder værtsnationsstøtte, men opgaven foretages hyppigere på grund af den nuværende sikkerhedssituation. I denne opgave er Danmark springbræt for Operation Atlantic Resolve, som er USA’s styrkede tilstedeværelse i Europa. Det amerikanske materiel er en del af en rotation af de amerikanske styrker.
Senest var det Aarhus Havn, der i januar 2023 var med til at modtage og transportere amerikansk materiel som en del af den danske værtsnationsstøtte.

Forsvarets opgave kræver koordination, overblik og tunge logistiske kompetencer. Derfor bliver opgaven udført i samarbejde med Syd- og Sønderjyllands Politi, Hjemmeværnet, Esbjerg Havn og Esbjerg Lufthavn.

Læst mere om USAs Host Nation operationer her.

Også for 35 år siden var Esbjergs havn velbesøgt af NATO-styrker. I 1988 gjaldt det britiske soldater og materiel på ophold inden turen hjem over Nordsøen. Indslaget er fra Alt TV-Esbjerg.