Veteran Match

Veteraner blev fredag hyldet i kampen mellem Herning Blue Fox og Odense Bulldogs. Foto: Camilla Post.

Af Forsvarskommandoen

 

Ud på isen kommer ti veteraner og med ét bliver lyset og stemningen i arenaen tændt. Kampen i dag er en hyldest til dem og deres arbejde – det er der ingen tvivl om. Publikum på tribunerne rejser sig, klapper og hujer, mens spillerne står samlet om veteranerne og i takt banker stavene i isen.

 

Aftenen står på ishockeykamp mellem Herning Blue Fox og Odense Bulldogs. Selvom kampen er en del af ligaens normale grundspil, er der i dag et særligt fokus; at hylde og anerkende danske veteraner. Det skyldes, at kampen er en del af DIF Soldaterprojekts Veteran Match hyldestkampe.

 

Fokus på noget større end ishockey

Stemningen i arenaen er fuld af anerkendelse, idet veteranerne stiller sig i formation på isen og sammen holder et banner med Veteran Matchs logo på. Det kan mærkes, at det gør indtryk – både på veteranerne selv og på publikum og spillerne.

 

"Der er ingen tvivl om, at det giver en anden følelse i koppen, når vi står inde på isen, mens veteranerne løber ind – det giver en anden form for motivation. Man får en utrolig stor respekt for dem og bliver tændt på en anden måde, fordi man ved, hvad de har udrettet for at stå her i dag", fortæller Herning Blue Fox' kaptajn, Morten Poulsen.

 

Veteran Match

Veteraner til Veteran Match i Herning. Foto: Camilla Post / Forsvaret.

 

I spillernes øjne er kampen i dag til ære for veteranerne. De bærer alle et blåt og grønt bånd med Dannebrog på armen for at vise deres anerkendelse. En anerkendelse der også mærkes af veteranen Brian 'Gamle!' Eilsø, der var udsendt i 1997 og 2000 til henholdsvis Bosnien og Kosovo:

 

"Jeg er rigtig glad for, at vi bliver anerkendt og hyldet for vores arbejde. Personligt føler jeg ikke, at jeg fortjener den hyldest, men at dem, der er kommet hjem med fysiske eller psykiske mén, eller slet ikke er kommet hjem, bliver hyldet, synes jeg er vigtigt. Det er en smuk og god oplevelse, men også lidt trist for os veteraner, fordi vi ved, at vi også hylder nogle, som ikke er her længere."

 

En hyldest til de danske veteraner

Hyldestkampen i aften er en del af DIF Soldaterprojekts Veteran Match initiativ. Et initiativ der er til for at anerkende, støtte og sætte fokus på det at være veteran.

 

"Jeg synes, det er fedt og vigtigt, at der bliver sat fokus på at være veteran, og hvordan det kan påvirke en. Da jeg kom hjem fra mine udsendelser, var det ikke noget, man talte meget om, så det betyder meget, at man gør alt det her for at fokusere på det nu og hjælpe os videre," fortæller Brian 'Gamle!' Eilsø.

 

Veteran Match

Veteraner til Veteran Match i Herning. Foto: Camilla Post / Forsvaret.

 

I alt bliver der afholdt 46 hyldestkampe i september måned. Det er både kampe i 3F Superligaen og NordicBet ligaen (fodbold), Herreligaen (håndbold) og Metal Ligaen (ishockey). Hele kampprogrammet kan findes her.