Åbningsceremoni Invictus Games 2023

Det danske hold på scenen ved åbningen af Invictus Games 2023. Foto: Joern Pollex / Getty Images

Af Forsvarskommandoen

 

Invictus Games 2023 i Düsseldorf åbnede officielt lørdag aften med et brag af en åbningsceremoni. De 500 deltagere fra 21 nationer fik en varm velkomst i den store Merkur-Spiel Arena, hvor mere end 20.000 pårørende og almindelige publikummer var på plads på tribunerne. Deltagerne marcherede ind i arenaen nation for nation og blev hyldet af et meget entusiastisk og larmende publikum. Ud over selve indmarchen var hovedpunkter i åbningsceremonien åbningstalen fra hovedmanden bag Invictus Games, Hertugen af Sussex (prins Harry) og koncert med den amerikanske rapper Macklemore, der næsten fik taget på den store arena til at lette, da hele salen sang med på hittet ”The ceiling can’t hold us”.

 

Invictus Games åbningsceremoni

Hertugen af Sussex åbner legene. Foto: Chris Jackson / Getty Images

”Det der rørte mig mest var, da Invictus Games flaget blev båret ind af nogle børn og blev hejst. Da fik jeg en lille tåre i øjenkrogen. Det rørte mig dybt i hjertet, fordi jeg ved, hvor meget det betyder for alle deltagerne og deres pårørende,” fortæller Bob Thaarup, der mandag skal deltage i kuglestød og senere på ugen i bueskydning.

 

”Det er superfedt at være her, og fedt at møde dem fra sidste år også. Det er stor gensynsglæde, og det kammeratskab er, hvad det hele handler om,” siger Jesper Smollerup, der vandt guld i bueskydning for hold ved Invictus Games i Haag i 2022

 

Nu er vi i sportsmode

De danske deltagere ankom til Düsseldorf torsdag aften og har brugt de første dage på at akklimatisere og lære den store sportspark at kende. Begyndelsen af legene betyder også et skift i fokus på det danske hold, hvor det sportslige normalt betyder langt mindre end rehabiliteringen af de skadede veteraner og deres personlige udvikling.

 

”Efter en lang periode, hvor vi har talt om rehabilitering og forberedelse til dagene efter Invictus Games, så er drengene faktisk nu klar til at dyrke den sport, som det også handler om, og som en rigtig stor del af det hernede. Lige nu er vi atleter, og vi er i sports mode, og så er vi klar til at give den gas i de næste par dage,” siger team manager Jens Lunde før de første konkurrencer.

 

Bartek før konkurrence i powerlift

Bartek Jørgensen er en af de danskere, der skal i konkurrence på legenes første rigtige sportsdag. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Lidt kvalme – det er normalt

De første danskere, der skal i konkurrence ved Invictus Games er Henrik Martin Andersen og Bartek Jørgensen, der begge deltager i styrkeløft (bænkpres).

 

”Jeg er super spændt, nervøs og har lidt kvalme, så jeg tror, at det er, som det normalt skal være,” siger Henrik Martin Andersen.

 

”Det bliver megafedt at skulle i konkurrence. Jeg har glædet mig sindssygt hele morgenen og jo faktisk siden vi begyndte på samlingerne til Invictus Games. Jeg har set virkelig frem til det og har været spændt, så det bliver fedt,” siger Bartek Jørgensen.

 

Mandag skal flere af de danske deltagere i konkurrence på atletikstadion og derefter er der danskere i konkurrence alle dage frem til legene slutter lørdag den 16. september

 

Konkurrencerne ved Invictus Games kan følges live på legenes officielle side og legenes YouTube kanal

Invictus Games

Invictus Games er et multisportsstævne for fysisk og psykisk skadede veteraner. Stævnet er skabt af  Hertugen af Sussex (Prins Harry) og blev afholdt for første gang i 2014 og afvikles i år for 6. gang. Legene omfatter i alt ca. 500 fra 21 nationer, der skal konkurrere i 10 forskellige sportsgrene. I det danske program er der primært fokus på deltagernes rehabilitering og personlige udvikling. De sportslige resultater kommer i anden række.

 

Det danske hold er på 20 deltagere. De deltager i atletik, bordtennis, bueskydning, cykling, indendørs roning, siddende volleyball, styrkeløft og  svømning.