flemming mathiasen mndn

Øvelse Griffin Lightning skulle certificere Multinationale Division North. Hovedkvarteret har sæde i lettiske Adazi og danske Slagelse med danske generalmajor Flemming Mathiasen som chef. Foto: Morten Fredslund / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Under hele den 10 dage lange øvelse Griffin Lightning har et godt 40 mand stort evalueringshold fra NATO kigget Multinationale Division North's (MND N) stabsofficerer over skuldrene. Fredag kunne evaluerings-teamet så konkludere, at divisionen er klar til mission og i stand til at udfylde sin rolle som hovedkvarter på regionalt divisionsniveau.

 

"Vi ønskede at demonstrere vores evner, professionalisme og dedikation til at udføre de opgaver, vi har fået, og i løbet af øvelsen er det lykkedes os at gøre netop det. Det lykkedes os at arbejde sammen i forening, kombinere indsatsen og maksimere effekten af vores handlinger. Jeg vil gerne udtrykke min dybeste tak til personellet, divisionens underordnede enheder og vores med- og modspillere for deres deltagelse i øvelsen,” siger generalmajor Flemming Mathiasen, chef for Multinational Division Nord.

 

øvelse Griffith mndn

Foto: Morten Fredslund / Forsvaret

MND N blev oprettet i 2019 og er under kommando af Multinational Corps Northeast Headquarters i Szczecin, Polen. Det var korpsets næstkommanderende, generalmajor Ulrich Hellebjerg, som var chef for evalueringsteamet.

 

"Multinational Division North har gjort et fremragende stykke arbejde og har vist, at de er missionsdygtige. Gennem hele evalueringsprocessen har divisionen virkelig forbedret sine færdigheder,” sagde Ulrich Hellebjerg efter underskriftsceremonien fredag middag.

 

griffith MNDN

Foto: Morten Fredslund / Forsvaret

"Griffin Lightning 2023" involverede enheder fra to divisioner samt 1. Tyske Panser Division, som trænede i et NATO Artikel 5 kollektivt forsvarsscenarie på tværs af Østersøregionen.

 

Der deltog godt 1.000 soldater fra 20 lande i øvelsen, som var en digital ”Command Post” hovedkvarters-øvelse med forholdsvis få aktiviteter i felten.