To C-130 Hercules transportfly fragtede for nylig danske soldater til Letland, hvor de skal deltage i Griffin Lightning

To C-130 Hercules transportfly fragtede for nylig danske soldater til Letland, hvor de skal deltage i Griffin Lightning. Foto: Morten Fredslund / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen


Det multinationale hovedkvarter har været under opbygning siden 2019, og under øvelsen, bliver hovedkvarteret evalueret og vurderet med henblik på at få det blå stempel som operativ kampenhed.

 

"Øvelse "Griffin Lightning" er scenen, hvor vi vil bevise vores evne til at operere i et NATO Artikel 5-scenarie, og at vi er klar til at opfylde vores mission om at afskrække og forsvare udenlandske angreb ved at gennemgå den NATO-ledede Combat Readiness Evaluation. Hensigten med alle tidligere øvelser har været at forberede Multinational Division Nord til at påtage sig denne rolle og bestå evalueringen, så jeg er overbevist om, at vi vil lykkes,” siger generalmajor Flemming Mathiasen, chef for Multinational Division Nord.

 

Der deltager soldater fra cirka 20 NATO- og partnerlande i øvelsen, som træner tre NATO-divisionshovedkvarterer i hhv. Polen, Tyskland og i Letland, hvor et stort antal danske soldater gør tjeneste til daglig. Multinational Division North har tilknyttet soldater fra i alt 13 nationer.

 

Op til øvelsen gennemføres en række briefinger, der skal gøre deltagerne i stand til bl.a. at håndtere det avancerede it-software, som benyttes.

Op til øvelsen gennemføres en række briefinger, der skal gøre deltagerne i stand til bl.a. at håndtere det avancerede it-software, som benyttes. Foto: Morten Fredslund / Forsvaret