nijutoldbod

Fregatten Niels Juel fylder godt ved kaj i Københavns Havn. Her ved Nordre Toldbod ved et tidligere besøg.

2.pinsedag mandag den 29.maj ligger fregatten Niels Juel ved Ofelia Kaj hvor starten til Royal Run 2023 afvikles. Knap 50 besætningsmedlemmer vil løbe en af distancerne på dagen.

Fra kl.10-12 og igen fra 14-16 vil det være muligt at komme ombord på krigsskibet, fortæller orlogskaptajn Henrik Surlykke Lund, der er næstkommanderende ombord,

”Vi har åbent skib så borgerne kan høre om vores opgaveløsning og se helikopterdæk, missildækket og broen, og hvis man er særlig interesseret i at se noget af vores grej ombord, bliver det også muligt at se nærmere på brandslukningsudstyr, håndvåben mm.”

 

Niels Juel og besætning nærmer sig afslutningen af en udsendelse i en af NATOs stående flådestyrker. I dagene op til anløbet af København har fregatten trænet skydning med store og små våben ud for Sjællands Odde sammen med fem andre krigsskibe i styrken.

Forinden da har fregatten i ugevis opholdt sig i Nordatlanten, hvor vejret og øvelserne har stillet krav til besætningen. ”

Det er rart at mærke det milde forårsvejr i danske farvande”, fortæller Henrik Surlykke Lund og forsikrer, at det skrappe vejr omkring Færøerne og Hebriderne ikke har forstyrret den aktive deltagelse i Royal Run;

” Vi er i god træningstilstand til at gennemføre i hvert fald 5 km ruten, som de fleste har valgt.”

Allerede lørdag forventer Niels Juel gå i havn, men det er altså udelukkende mandag, at der er fri adgang. Til efteråret venter en ny 10-ugers deltagelse i en af NATOs stående flådestyrker.