Russisk krigsskib i dansk farvand.

Billede fra tidligere på sommeren, da et russisk krigsskib sejlede ind gennem danske farvande med kurs mod Sankt Petersborg.

Af Forsvarskommandoen

 

Igen i år får Øresund russisk besøg, når tre krigsskibe passerer gennem dansk farvand. Skibene har været i Sankt Petersborg for at fejre Flådens Dag og skal nu retur gennem farvandene og på øvelse i Nordsøen. Det kan derfor forventes, at flere russiske skibe passerer igennem Storebælt og/eller Øresund i den nærmeste tid.

 

Der er tale om tre krigsskibe – Grad, Sovetsk og Odintsovo - alle fra den russiske nordflåde. Tidligere i dag, fredag, har de to fregatter Boikiy og Merkuriy samt destroyeren Severomorsk passeret Storebælt.

 

Det er ikke unormalt, at russiske skibe sejler i dansk farvand. Det sker jævnligt i løbet af året og i særdeleshed i forbindelse med Ruslands årlige fejring af Flådens Dag. Det skyldes blandt andet skibenes størrelse; russiske krigsskibe fra Nordflåden er tvunget til at sejle ned langs den norske kyst og via de danske stræder, hvorimod mindre skibe kan sejle ad indre russiske vandveje til Sankt Petersborg, eksempelvis fra det Hvide Hav.

 

Så længe skibene er i danske farvande, vil de blive fulgt af de danske Maritime Indsatsenheder af Diana-klassen. Fartøjer fra alle nationer har ret til at sejle gennem de danske farvande, så længe de overholder Havretskonventionens regler. Men det er normal praksis, at enten flyvevåbnet og/eller søværnet følger fartøjer fra fremmede magter.