En gruppe veteraner kører Ride 4 Rehab

Cykelturen rundt i Danmark skal skabe opmærksomhed om veteransagen, men den skaber samtidig et stærkt sammenhold, som også gavner deltagerne efter løbet. Foto: DIF

Af Forsvarskommandoen

 

Omkring 70 veteraner med psykiske eller fysiske skader kører på Grundlovsdag ud på en omkring 850 km lang cykeltur tværs over Danmark. Turen starter i Aalborg og slutter i Brøndby.

 

Cykelløbet Ride4Rehab arrangeres af DIF Soldaterprojekt i samarbejde med Danmarks Cykelunion og Dansk Militært Idrætsforbund. Det er fjerde gang Soldaterprojektet står bag cykelløbet for de skadede veteraner. Som en nyhed tæller feltet denne gang også veteraner fra Canada, USA og Storbritannien. Den internationale deltagelse er et resultat af DIF Soldaterprojekts tætte samarbejde med folkene bag Invictus Games, det store idrætsstævne for skadede soldater, som Danmark har deltager i siden 2014.

 

”Vi glæder os til at sende både danske og internationale veteraner ud på ruten, hvor de kan dyrke et unikt fællesskab og få et frirum fra de udfordringer, de kæmper med i dagligdagen. I DIF Soldaterprojekt arbejder vi målrettet med at støtte, styrke og anerkende skadede veteraner, og det er Ride4Rehab et mønstereksempel på. Det bliver stort, hårdt, rørende og minderigt, og vi håber, at danskerne vil bakke op, når veteranerne hopper på cyklen og kører Danmark rundt,” siger formand i DIF, Hans Natorp.

 

På løbets sidste etape, der går fra Holbæk til Idrættens Hus i Brøndby cykler fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen og forsvarschef general Flemming Lentfer med på en del af etapen.

 

”Jeg vil gerne være med til at anerkende veteranerne for deres indsat for Danmark. Det skylder vi dem. Det vidner om fysisk og mental styrke, at de gennem udfordringer som Ride4Rehab fortsat kæmper for at overvinde de vanskeligheder, som deres tjeneste har medført, og det har jeg stor respekt for,” siger forsvarschefen.

 

Ride4Rehab foregår over otte etaper på mellem 77 og 155 km. ​Veteranerne cykler som en fælles gruppe men opdelt i tre mindre grupper med udspring i gennemsnitsfarten i gruppen, og de følges af et hold af hjælperyttere og medhjælpere som psykologer, mekanikere, beredskabsfolk med flere.

 

En gruppe veteraner kører Ride4Rehab

Kenneth Hyldtoft (forrest til højre) bruger også Ride4Rehab som træning til Invictus Games 2023 i Düsseldorf. Foto: DIF

”Jeg glæder mig meget til turen med de andre veteraner. Jeg var så heldig, at jeg også var med i 2018 og det var en stor oplevelse. Det er hårdt at skulle køre 850 km fordelt over de otte etaper, men jeg har trænet så meget, at det gerne skulle giver mig overskud til også at kunne nyde turen,” siger Kenneth Hyldtoft, der er en af deltagerne. Veteranen fra Ribe er også med på holdet, der skal repræsentere Forsvaret og Danmark ved til Invictus Games i Düsseldorf til september. Her skal han også køre cykelløb.

 

Fakta – Ride4Rehab

  • Ride4Rehab afvikles af DIF Soldaterprojekt i samarbejde med Kroagerfonden.
  • DIF Soldaterprojekt er en del af Danmarks Idrætsforbund og samarbejder med Danmarks Cykle Union og Dansk Militært Idrætsforbund om Ride4Rehab.
  • Siden 2011 har DIF via soldaterprojektet forsøgt at hjælpe psykisk og fysisk skadede veteraner til et bedre liv via idræt, fællesskaber og ikke mindst i miljøer, der er tilpasset de skadede veteraners udfordringer.
  • DIF Soldaterprojekts ugentlige træningstilbud faciliteres i såkaldte Safe Zones og tæller blandt andre end række cykelhold spredt udover Danmark. Herfra er der blevet trænet op til Ride4Rehab.
  • Det er fjerde gang, at DIF Soldaterprojekt afholder cykelløbet Ride4Rehab (tidligere 2013, 2018 og 2021)
  • Feltet i årets Ride4Rehab består af cirka 70 psykisk og fysisk skadede veteraner. Hovedparten af veteranerne lider af PTSD efter udsendelse i konfliktprægede områder. Veteranerne er ledsaget af en række ressourcepersoner.
  • I år deltager også 10 internationale veteraner fra Canada, USA og Storbritannien.
  • Veteranerne indkvarteres efter hver etape på lokale kaserner eller hoteller.
  • Læs mere om DIF Soldaterprojekt her
  • Læs mere om Ride4rehab her

 

 

Etaperne i Ride4Rehab 2023

5. juni: Første etape fra Aalborg til Viborg = 113 km
6. juni: Anden etape fra Viborg til Skanderborg = 101 km
7. juni: Tredje etape fra Skanderborg til Vejle = 84 km
8. juni: Fjerde etape fra Børkop ved Vejle til Svendborg = 155 km
9. juni: Femte etape fra Svendborg til Vordingborg = 125 km
10. juni: Sjette etape fra Vordingborg til Slagelse = 77 km
11. juni: Syvende etape fra Slagelse til Holbæk = 111 km
12. juni: Ottende etape fra Holbæk til Brøndby = 81 km