Vi tester S!RENEN og de fysiske varslingssirener første onsdag i maj kl. 12.

Grafik: Beredskabsstyrelsen.

Når større ulykker rammer, advarer myndighederne befolkningen om faren. En gang om året testes varslingskanalerne. Det sker den første onsdag i maj kl. 12.

Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen tester som vanligt de fysiske varslingssirener. I år vil du også modtage en test-advarsel via S!RENEN på din mobiltelefon. Test-advarslen udsendes med lyd.

Du skal ikke downloade en app eller tilmelde dig. Du skal bare have en nyere mobiltelefon med opdateret styresystem.

Se mere om telefoner og styresystemer på sirenen.dk.

- Vi tester varslingskanalerne for at sikre, at de virker, som de skal, og at folk er trygge ved dem. Det er første gang nogensinde, at vi tester S!RENEN. Vi bestræber os på at komme så bredt ud som muligt med information om testen, så vi ikke skaber unødig bekymring, når mobiltelefonerne begynder at larme, siger direktør i Beredskabsstyrelsen, Laila Reenberg.

- Med S!RENEN får vi en ny kanal at varsle borgerne på i tilfælde af akutte situationer i et område, hvor vi har brug for borgernes opmærksomhed og handling. Det er et godt supplement til det nuværende varslingssystem, da myndighederne med S!RENEN kan nå ud med præcis varsling og handlingsanvisende budskaber til relevante borgere, siger politiinspektør i Rigspolitiet Bo Samson.

Demonstration: Sådan vil test-advarslen via S!RENEN se ud og lyde ved testen onsdag d. 3. maj kl. 12. 


Om testen af varslingskanalerne

S!RENEN testes for at sikre, at folk kender til systemet og er trygge ved det. De fysiske varslingssirener testes for at huske folk på, hvordan de lyder, og hvad de betyder.
Du behøver ikke gøre noget i forbindelse med testen. Men du kan hjælpe os ved at svare på nogle simple spørgsmål. Onsdag d. 3. maj fra kl. 12 kan du tilgå et spørgeskema på forsiden af brs.dk og sirenen.dk.
TEST - S!RENEN – TEST
Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet tester lige nu S!RENEN, Danmarks nye varslingssystem. I en akut situation fortæller S!RENEN dig, hvad der sker, hvor det sker, og hvad du skal gøre.
Dette er en test. Du skal ikke foretage dig noget.
Se mere på sirenen_dk

Right now the Danish Emergency Management Agency and the Danish National Police are testing S!RENEN, Denmark's new warning system. In case of an emergency, S!RENEN tells you what is going on, where it is, and what you should do.
Today is a test. You don't need to take any action.
See more at sirenen_dk/en
Befinder du dig i et fareområde, og har du en nyere mobiltelefon med opdateret styresystem, modtager du automatisk advarsler via S!RENEN, hvis politiet advarer i området. Advarslen fortæller, hvad der sker, hvor det sker, og hvad du skal gøre. Tommelfingerreglen er:

STOP. LÆS. REAGÉR.

Hvis du hører de fysiske varslingssirener, og det ikke er en test:

GÅ IND, OG SØG INFORMATION HOS DR ELLER TV 2

Sirenerne afvarsler igen, når faren er ovre.

Du skal ikke ringe 1-1-2, når du hører varslingssirenerne. Du skal kun ringe 1-1-2, hvis du er i akut fare og har brug for hjælp fra politi, brandvæsen eller ambulance.
Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet har informeret en lang række myndigheder og organisationer – herunder kommunerne, Udlændingestyrelsen og interesse-, patient- og nødhjælpsorganisationer – om S!RENEN og de fysiske varslingssirener og testen af dem.

Informationsmateriale er oversat til en række sprog og er tilgængelig på brs.dk og sirenen.dk.

Hjælp familie, venner og bekendte ved at fortælle, at lyden den 3. maj er en test, og at der ikke er grund til bekymring.
Hvis du ikke modtog test-advarslen, selvom din telefon var tændt, kan det hænge sammen med typen af din mobiltelefon/styresystem.

På forsiden af sirenen.dk og brs.dk finder du onsdag d. 3 maj kl. fra 12 et link til et kort spørgeskema med spørgsmål om testen af S!RENEN. Du kan hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Det vil vi sætte stor pris på.
Rigspolitiet er ansvarlig for at tænde for de fysiske varslingssirener og at udsende advarsler via S!RENEN. Beredskabsstyrelsen er i samarbejde med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ansvarlig for driften af S!RENEN og de fysiske varslingssirener.

Hvordan modtager jeg advarsler via S!RENEN?

  • Alle nyere telefoner, hvor styresystemet er opdateret, modtager advarsler via S!RENEN. Se mere om telefoner og styresystemer på sirenen.dk.
  • Du kan ikke slå advarsler via S!RENEN fra, selvom det måske ser sådan ud på din telefon. Se mere på sirenen.dk.