F-35 og F-16

En dansk F-16 pilot træner luftkamp med en amerikansk kollega i F-35. Foto: Fighter Wing Skrydstrup / Forsvaret

Af Flyverkommandoen

 

Amerikanske F-35’ere har for en stund deltaget i den daglige træning med de danske F-16 kampfly, og det har givet et solidt indblik i arbejdet med F-35 for flyvestationens mange medarbejdere.

 

”Det har været en forsmag på, hvad der er venter os. Mange af os her på flyvestationen har oplevet flyvemaskinen på nærmeste hold, når den har taget af og ’taxiet’ rundt, men vi har også kunnet tale med og kigge vores amerikanske kollegaer over skulderen. Det har givet værdifulde erfaringer, og vi er blevet bekræftet i, at vi er på rette vej”, siger oberst Kim Jensen, der chef for Fighter Wing Skrydstrup.

 

Han understreger, at amerikanernes villighed til at dele erfaringer har resulteret i god indsigt til at finjustere arbejdet og planlægningen frem mod modtagelsen af de første danske F-35’ere senere på året.

 

F-35 gør andre fly stærkere

For pilotgruppen har det også været interessant og lærerigt at afprøve, hvordan F-35 kan operere med andre typer af fly og dermed har de på nærmeste hold oplevet, hvad et af verdens mest avancerede kampfly er i stand til.

Artiklen fortsætter under videoen:

 


”Samspillet mellem F-35 og eksempelvis vores nuværende, ældre F-16 er stærkt. Fordi F-35 med sin veludviklede sensor-pakke kan se og høre så meget, kan den være med til øge kampkraften for ældre generationer af fly. Det kommer til at give os en stor fordel på kampladsen, når vi kan placere os sådan, at vi spiller vores allierede endnu bedre”, fortæller MON, der er testpilot og tilbage i 2021 var den første dansker til at flyve et dansk F-35 kampfly.

 

Derudover har MON også ros til det amerikanske detachement, der har været hjælpsomme og samarbejdsvillige.

 

”Amerikanerne har i den grad vist en stor grad af åbenhed, tillid og villighed til at bidrage og inddrage os i deres erfaringer og dermed lære fra sig. Det er meget kendetegnende for F-35 programmet, at man hjælper hinanden og deler ud af sin viden”, afslutter MON.

 

Amerikansk tilfredshed

På den anden side har det for amerikanerne været givende at kunne træne integrationen med det danske flyvevåben, opleve forholdene på Fighter Wing Skrydstrup og derigennem blevet bekræftet i, at de meget nemt og effektivt kan deployere til Danmark og operere sammen med det danske forsvar.

 

”It is all about partnership. It is about building these relationships earlier before somethings happens so we know we can rely on each other and we have worked together before”, fortæller den amerikanske F-35 pilot med pilotnavnet ”Snoop”.

 

De amerikanske fly fløj efter endt træningsflyvning torsdag formiddag retur til hjemmebasen, Lakenheath Air Force Base, og det resterende amerikanske personel vil forlade Danmark i løbet af de kommende dage. De første danske F-35 kampfly ankommer til Danmark til efteråret, og erfaringer fra de seneste par uger vil blive anvendt ved såvel modtagelsen som den efterfølgende ibrugtagning.