Nyheder
Følg Forsvaret på X
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
På Flagdagen for Danmarks Udsendte, 5. september, bliver der i de fleste kommuner afholdt arrangementer, som veteraner, pårørende og lokale kan tage del i.
Flagdagen for Danmarks udsendte bliver markeret over hele Danmark - og på Færørerne og i Grønland den 5. september. Foto: Frederikke Frederiksen
Af Forsvarskommandoen
Danske veteraner bor i alle dele af vores land. Nogle er unge, andre er ældre. Nogle er pensionister, mens andre stadig er på arbejdsmarkedet. Flagdagens formål er at minde, hædre og anerkende alle disse mennesker, som i løbet af deres liv har været udsendt på vegne af Danmark.
Mange steder i landet får dagen den 5. september opmærksomhed gennem et program, som giver veteranerne anerkendelse og hyldest. Det er da også en opgave, som Organisationen Folk & Sikkerhed, som yder stor opbakning til flagdagen, mener, at kommunerne bør tage alvorligt.
Den årlige hyldest af danske udsendte er ifølge Folk & Sikkerhed så vigtig for veteraner og deres pårørende, at de opfordrer til at markere dagen lokalt, uafhængigt af om mange eller få deltager:
”Uanset hvor småt et flagdagsarrangement man har, så skal man blive ved med at gøre det. Det vigtige er at give folk en oplevelse af, at de får noget ud af det. At de får lov til at tale og være i fokus og ikke det politiske”, siger projektleder for Folk & Sikkerhed Ann-Christina Salquist.
Overrækkelse af medaljer til børn af udsendte er blevet en fast del af flagdagen mange steder. Foto: Flagdagen.dk
En af de kommuner, som ser det som en naturlighed at markere dagen særligt, er Randers kommune. Her markeres dagen blandt andet med blæseorkester, et minuts stilhed og en pårørende-tale, som bidrager til at anerkende veteranernes indsats. En indsats, som er al opmærksomheden værd, mener borgmester i Randers kommune, Torben Hansen:
”Jeg – og vi – har en kæmpe respekt for veteraner; danske soldater, hjemmeværnsfolk, beredskabsfolk, politi, redning, sygeplejersker, læger, præster og chauffører, som er eller har været udsendt. Udsendte står for at holde fast i civilisation, anstændighed og håb under fortvivlende forhold for en befolkning i verdens brændpunkter. Det fortjener i høj grad, at vi markerer deres indsats”.
Flere kommuner har lavet særlige tilbud til veteraner i anledning af flagdagen. En af dem er Guldborgsund kommune, hvor man ud over markeringen af selve dagen også har planlagt program for veteraner og pårørende i løbet af september måned:
”Vi ved, at der er mange af veteranerne, der af alle mulige årsager ikke har lyst til at komme til selve flagdagen. Men så har de til gengæld lyst til at komme og spille floorball med deres familie eller få en gratis tur i zoologisk have. Så det lægger vi ind, så de har andre muligheder for at blive anerkendt og markeret”, siger borgmester i Guldborgsund kommune, Simon Hansen.
Også Fredericia Kommune har prioriteret at lave et indhold, så flest mulige ønsker at deltage. De har som et nyt programpunkt valgt at invitere komiker Torben Chris, som tidligere har underholdt under danske udsendelser:
”Det er vigtigt for os, at vi har et bredt program, så vi favner alle. Både det oplagte militære gennem tamburkorps og march gennem byen, men også nutiden ved at slutte af med stand-up”, siger borgmester i Fredericia, Christian Bro.
Én særlig anbefaling fra Folk & Sikkerhed har flere kommuner valgt at tage til sig: Uddelingen af børnemedaljer.
Et tiltag, hvor børn til veteraner får en medalje, der skal anerkende det afsavn, de har haft, da deres familiemedlem var udsendt. Sidste år uddelte Guldborgsund Kommune for første gang børnemedaljer. Her er det borgmesteren selv, Simon Hansen, som deler medaljerne ud. Hans erfaring er, at det er en både vigtig og positiv begivenhed.
”Det var en virkelig fin oplevelse at se rækken af børn stå og være virkelig stolte over det. Særligt de større børn følte sig anerkendt i, at det kan være svært at være i en familie, hvor ens forælder er udsendt,” fortæller borgmesteren.
Find din kommunes flagdagsprogram på Flagdagen.dk