id buzz parkeret på flyvestation skrydstrup

VW ID Buzz på Flyvestation Skrydstrup. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

De sidste af de nyindkøbte ID BUZZ-køretøjer landede forrige fredag på Flyvestation Skrydstrup, hvor de nu er taget i brug i den daglige drift. Flyverkommandoen har stået for indkøbet af de 18 el-køretøjer til flyvestationen. Otte af dem skal benyttes inde på F-35 området. Lige netop i det område er der en stor udledning af partikler, som skyldes F-35-flyene. Derfor er der også en ambition om at nedsætte brændstofforbruget mest muligt for at nedbringe mængden af partikler og derigennem forbedre arbejdsmiljøet.

 

”Vi er med på, at vi har et fly, der udleder rigtig mange partikler. Vi kan ikke fjerne flyets motor, men vi kan gøre noget ved alt andet og gøre det elektrisk,” udtaler Jan, der er major ved Logistisk Operations Center i Skrydstrup.

 

VW ID Buzz

Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

At erstatte de brændstofdrevne køretøjer med eldrevne er ikke en ny ide. Som medansvarlig for opbygningen af F-35-området var Jan med til at inkorporere muligheden for elektriske køretøjer i byggeplanen. De 16 ladestandere, som skal benyttes af de nye ID BUZZ-køretøjer, har været tænkt ind allerede i begyndelsen af planlægningen. Ønsket om at kunne være mere bæredygtige ved at nedsætte udledningen af CO2 afspejler sig i de udskiftninger, der allerede er lavet på F-35-området.

 

”Vi har taget fat, der hvor vi kunne. De weapon loaders, som oplader flyvene, og de traktorer, der trækker flyene, er allerede skiftet ud med elektriske og nu er de biler, som kører på flightlinen, også eldrevne,” siger Jan.

 

De nye ID BUZZ-køretøjer har et batteri på 82 KWh. Bilerne kan køre mellem 245 og 500 km, alt afhængig af veje og vejr. Udover at de nye ID BUZZ-køretøjer skal bidrage til en lavere udledning af partikler, mener Jan også, at de passer bedre til de daglige opgaver.

 

”Vi kører mange korte ture, og der er det ikke smart at have en dieselbil – det giver bare rigtig god mening at det er en elbil, der løser de opgaver.”

 

Og da køretøjerne primært skal køre på Flyvestationen, er Jan ikke bekymret for bilernes rækkevidde – de kan køre en hel arbejdsdag, uden at en opladning er nødvendigt, fortæller Jan.

 

Der er blevet indkøbt to forskellige modeller af VW ID BUZZ. En Cargo og en 5-personers model. Begge modeller har 205 Hk, en topfart på 145 km/t og når fra 0-100 km/t på 10,2 sekunder.

 

VW ID Buzz

Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret