Overrækkelse af Forsvarets idrætspris 2023

Ole Berner Kristensen med skålen, der er det synlige bevis på, at han er modtager af Forsvarets Idrætspris 2023. Prisen blev overrakt af forsvarschef general Flemming Lentfer. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Dåbsattesten siger 42 år. CV’et fortæller om 14 år på landsholdet i militær femkamp. Først den venstre og siden den højre akillessene har været sprængt. Så vil de fleste idrætsudøvere nok tænke, at det så var den karriere på øverste niveau. Men sådan ser seniorsergent Ole Berner Kristensen fra Air Control Wing ikke på det. Det skal være ham og ikke en skade, der bestemmer, hvornår han slutter på landsholdet i militæridrættens kongedisciplin. Og det er altså ikke lige nu.

 

Den indstilling er en stor af del af forklaringen på, at Ole Berner Kristensen blev indstillet til Forsvarets Idrætspris 2023. Og det er formentlig også en stor del af forklaringen på, at den 42-årige atlet løb med en overvældende del af de stemmer, der blev afgivet ved afstemningen om idrætsprisen.

 

”Det er jeg faktisk rigtig stolt over. Jeg var glad for at blive indstillet, og jeg er stolt over at blive anerkendt for de mange år, jeg har været med på landsholdet i militær femkamp, siger Ole Berner Kristensen.

 

Overrækkelse af Forsvarets idrætspris 2023

I motivationen for indstillingen af Ole Berner Kristensen fremhæves han som et forbillede og et eksempel til efterfølgelse for kollegerne i Forsvaret. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Ole er en kulturbærer og et forbillede

Seniorsergenten fra Air Control Wing har arbejdet i Forsvaret siden 2007 og har været på landsholdet i militær femkamp siden 2010. Det tiltaler ham, at sportsgrenen er alsidig, og man derfor ikke behøver at være en supermand til en enkelt ting. Og så gør det naturligvis heller ikke noget, at man blandt andet på grund af de høje tekniske krav kan være med, selv om man nok har mere erfaring end ungdommeligt gå- på-mod.

 

Oles erfaring er værdsat af holdet.

 

”Ole er en kulturbærer på landsholdet, og han er vigtig, fordi han er med til at sætte standarden på holdet - særligt for de nye. Ole er altid super godt forberedt, han er dedikeret, han passer sin træning, og på ture med landsholdet er han med til at sætte retningen og skabe ro. Ole er et forbillede både på og uden for banen,” siger Thomas Lund, der er sportschef for landsholdet i militær femkamp.

 

Idræt giver luft i hverdagen

For vinderen af idrætsprisen er idræt meget mere end konkurrencer og ture med landsholdet.

 

”For mig er idræt også luft til hovedet i hverdagen, og jeg synes, det er fedt at presse min krop og vide, hvad jeg kan presse den til. Jeg har været brandmand i Forsvaret i 15 år, og som brandmand er man en af dem, der bliver ringet til for hjælp. Så skal man være i god form og kende sin krop,” siger Ole, der i dag er driftskoordinator.

 

Den indstilling til idræt glæder Jesper Momme, der er Forsvarets Idrætsinspektør og chef for Forsvarets Sanitetskommando. Idrætsinspektøren havde selv fornøjelsen af at fortælle Ole, at han var vinder af idrætsprisen for 2023.

 

”Ole og jeg var i kompagni sammen i starten af 00’erne. Ole var dengang og nu en meget positiv befalingsmand, der altid var opsøgende på opgaver. Og så har han altid været en ivrig idrætsudøver. I de 20 år, der er gået, siden vi gjorde tjeneste sammen, har Ole været et stort aktiv for Forsvaret, og der hersker ingen tvivl om, at han er en rollemodel for os andre. Ole har markeret sig gennem idræt og mange år på landsholdet, men han har også motiveret mange andre til at følge i de samme fodspor. Jeg synes, at Ole er en meget værdig modtager af Forsvarets Idrætspris,” siger Jesper Momme.  

 

Hvornår Oles karriere som femkæmper stopper, ved han ikke. Efter sin seneste alvorlige skade, en sprængt akillessene i 2023, er han ved at kæmpe sig tilbage med et klart mål om igen at blive en del af landsholdet. Det er vigtigt for ham, selv om efter hans eget udsagn det ind imellem er svært at passe ind i tjenestetiden og tiden med familien.

 

”Jeg har altid sagt, at jeg bliver ved, så længe jeg kan uden skader. Det har jeg jo så ikke helt kunne holde, men så bliver jeg ved, så længe jeg kan være med og få en masse fede oplevelser,” siger Ole Berner Kristensen.

Fakta

Idræt er en af kerneværdierne i Forsvaret, og derfor fortjener de, som yder en særlig bemærkelsesværdig indsats for den militære idræt i Forsvaret, at blive hyldet og anerkendt.

Forsvarets Idrætspris tildeles en gang om året til en idrætsleder eller idrætsudøver, som har ydet en særlig bemærkelses- og anerkendelsesværdig indsats for militær idræt i Forsvaret.

Prisen kan også tildeles idrætsudøvere, som har ydet en bemærkelsesværdig indsats som hold. Prisen tildeles ikke for indsatser relateret til Militær Fysisk Træning.

Forsvarets Idrætspris blev tildelt første gang i 2005.

År Prismodtager
2004 Brian Dåsbjerg
2005 Klaus Hjorth – Mamsen
2006 Erik L. Madsen
2007 Peter Gyde Hansen
2008 Carsten Møller
2009 Jens P. Ditmar Andersen
2010 Brian Dåsbjerg
2011 Jan Møller
2012 Jes Mose Jensen
2013 Ib Venzel Nielsen
2014 Mona Lene Rasmussen
2015 Erik Lindholm Kirk Madsen
2016 Steffen Halfdan Olsen
2017 Henning Strøm Juhl
2018 Sara Hjalager
2019 Jes Mose Jensen
2020 Prisen blev ikke uddelt
2021 Benny Berg Kristensen
2022 Vivi Kronborg Wilken
2023 Ole Berner Kristensen

Deltagelse i Verdensmesterskabet i militær femkamp

 • 2012, 2013, 2014, 2016, 2017


 
Deltagelse i Military World Games

 • 2015 (Syd Korea), 2019 (Wuhan, Kina)


 
Europa Cup, hold:

 • 1x sølv (Tjekkiet 2016)
 • 1x bronze (Italien 2012)
 • 1x bronze (Tjekkiet 2022)


 
Nordisk Mesterskab, hold:

 • 2x guld (2016, 2022)
  2x sølv (2018, 2019)
  1x bronze (2015)


 
Forsvarets Mesterskab, individuelt:

 • 1x sølv (2015)
  2x bronze  (2017, 2019)