[Oprindeligt publiceret af Marinestaben]

I fredags svarede Nils Wang Ekstra Bladet på en række spørgsmål vedrørende bl.a. disse middage. Spørgsmålene og svarene kan ses nedenfor. 

Spørgsmål

Kære Nils Christian Wang
Hermed spørgsmålene som aftalt i telefonen. Skal gøre dig opmærksom på, at historien bringes i avisen søndag 19, og at vi senest skal have svar på spørgsmålene i morgen kl 12.00. Da det er meget enkle spørgsmål, forventer vi, at det godt kan lade sig gøre. På forhånd tak.

  • ­Hvordan kan det være, at der til middagen med 22 gæster efter Danex øvelsen 2008 er indkøbt 22 flasker vin, ti flasker spiritus, tre flasker portvin og tre kasser øl?
  • Er det rimeligt, at skatteborgerne skal betale for jeres drukgilde?
  • Der kan vel ikke være noget fagligt indhold ved sådan en middag efter så mange genstande?
  • Hvem har stået for servering og tilberedning af maden?
  • I telefonen nævnte du noget om et cocktailparty i Aalborg. Det står der ikke noget om i nogen papirer? Tre år i træk er der købt ind til druk efter Danex-øvelsen, og ingen af stederne står noget om et cocktail party. Er det ikke bare en dårlig undskyldning
  • Skal jeg forstå det sådan, at der bliver købt for meget vin og spiritus ind år efter år til Danex-middagen?

Svar:
I forbindelse med den årlige DANEX øvelse, afholder jeg en såkaldt DANEX middag for de deltagende skibschefer samt enkelte øvrige chefer i søværnet. I forbindelse med DANEX middagen i 2008, har skibet, hvor middagen blev afholdt, indkøbt proviant til 32 personer som var det oprindeligt indbudte antal deltagere, mens der kun deltog 22 personer i selve middagen. Skibet har efterfølgende opkrævet mig for et beløb svarende til 22 gange maksimum kuvertpris.

 

Vedrørende drikkevarer så har skibet bekræftet, at efter middagen blev 6 flasker rødvin og 2 flasker portvin, returneret til skibets kabys og forbrugt ved en senere lejlighed. Yderligere er 3 fl. hvidvin gået tabt ifm nedkøling i fryser. Overskydende øl, vand og spiritus fra middagen er blevet overført til skibets chefmesse og anvendt ifm andre af skibets repræsentative formål.

Således er der for så vidt angår indtagelse af vin, makimalt indtaget 4-5 genstande pr deltager i middagen. Under DANEX middagen er det herudover kutyme, at der serveres en before-dinner drink eller øl, og at der efter middagen serveres kaffe og en cognac eller whisky. Indkøbt alkohol, som ikke er blevet anvendt under middagen er ligeledes efterfølgende blevet overført til skibets chefmesse og anvendt ifm andre af skibets repræsentative formål.

Således er der i forbindelse med DANEX middagen ikke tale om overdreven indtagelse af alkohol.  Jeg må dog i forbindelse med gennemgang af bilagene konstatere, at uforbrugte indkøb til middagen ikke er blevet modregnet i kuvertprisen, hvilket det naturligvis burde.

I forbindelse med DANEX middage, er det, det ombordværende vagthavende kabyspersonel, på enheden hvor middagen afholdes, der står for tilberedning og servering af maden.

DANEX-middagen afholdes over samme læst hvert år med et forbrug af drikkevarer pr. person, som anført i tidligere svar d.d. Af det foreliggende bilagsmateriale fremgår ikke deltagerantal i 2007, mens deltagerantallet i 2006 var 22. Idet det ikke vurderes muligt at tilvejebringe konkrete oplysninger om anvendelse af indkøb af varer til middagene i 2006 og 2007, må det det dog umiddelbart vurderes, at uforbrugte varer er anvendt på tilsvarende vis som i 2008.

Ønsker du at læse yderligere om sagen - klik på nedenstående links:

Redegørelse til Forsvarskommandoen i anledning af aktindsigt i chefen for Søværnets tjenesterejser og repræsentation

Bilag 1 til redegørelse til Forsvarskommandoen i anledning af aktindsigt i chefen for Søværnets tjenesterejser og repræsentation

Bilag 2 til redegørelse til Forsvarskommandoen i anledning af aktindsigt i chefen for Søværnets tjenesterejser og repræsentation