ISAF Hold 6 CIMIC patrulje
Exit Afghanistan

Forsvaret afslutter 20 års indsats i Afghanistan

Farvel til Afghanistan

I 2021 afslutter Forsvaret næsten 20 års militær indsats i Afghanistan, når Danmark sammen med USA, Storbritannien og de øvrige NATO-lande trækker sine soldater hjem.

 

Indsatsen i Afghanistan har været en af Forsvarets største og den klart mest krævende internationale mission hidtil. Omkring 12.000 danske soldater haft mere end 21.000 udsendelser.

 

Opgaverne i Afghanistan har spændt vidt: Fra ledelse af projekter til gavn for civilbefolkningen, over rådgivning og træning af sikkerhedssstyrker over og til deltagelse i hårde kampe. Forsvaret har over de 20 år løst opgaver under vanskelige omstændigheder og skiftende forhold.

 

Indsatsen i Afghanistan været med til at udvikle Forsvaret til det professionelle niveau, vi har i dag, og de knap 20 års indsats i Afghanistan fylder meget for Forsvarets identitet, kultur, uddannelse og på veteranområdet.

 

Indsatsen i Afghanistan har også haft store menneskelige konsekvenser. 44 danske soldater mistede livet i Afghanistan og mange kom hjem med fysiske eller psykiske skader efter indsatsen. De faldne, de sårede og deres pårørende vil for altid være en del af Forsvarets historie.

 

På denne side ser vi tilbage på den danske indsats i Afghanistan. Klik dig videre til siderne om de danske bidrag til de forskellige missioner i Afghanistan. Her er der blandt andet sider om de enkelte hold fra tiden i Helmand-provinsen. Nederst på denne side kan du se en serie i tre afsnit, der ser tilbage på hele den danske indsats i Afghanistan.  

 

Fakta

  • De første danske soldater blev indsat i Afghanistan i januar 2002.
  • Omkring 12.000 danske soldater har haft ca. 21.000 udsendelser til Afghanistan.
  • Danske soldater har været indsat i Kabul, Helmand, Kandahar, Feyzabad, Chagcharan og Mazar-e Sharif. Flyvevåbnets bidrag i den første fase af indsatsen var placeret i Manas i Kirgisistan.
  • 44 danske soldater har mistet livet i Afghanistan. 37 er faldet, mens 7 er døde som følge af sygdom, ulykker eller anden årsag.

Her kan du dykke ned i de knap 20 års indsats i Afghanistan fortalt gennem Forsvarets omfattende arkivmateriale.