P554 Makrelen af Flyvefisken-klassen og MSF1 deltager i oprydningen efter bombningen af Jugoslavien i 1999 i Adriaterhavet. Opgaven hed Operation Allied Harvest.

P554 Makrelen af Flyvefisken-klassen og MSF1 deltager i oprydningen efter bombningen af Jugoslavien i 1999 i Adriaterhavet. Opgaven hed Operation Allied Harvest. Foto: Forsvaret.

Ved afslutningen af luftoperationerne mod det tidligere Jugoslavien besluttede NATO at lade NATOs stående minerydningsstyrker gennemføre en ammunitionsrydningsoperation for at fjerne de missiler mv., som NATO-fly af sikkerhedsmæssige årsager havde måttet dumpe i den nordlige del af Adriaterhavet. Det danske Standard Flex minerydningsfartøj Makrelen, der indgik i den stående flådestyrke og allerede var i Middelhavet, deltog i operationen fra begyndelsen af juni til medio juli måned. Ved hjælp af fartøjets moderne udstyr lykkedes det Makrelen at lokalisere 25 af de i alt 93 objekter, der blev lokaliseret under hele operationen på havdybder helt ned til 200 meter.

Minelæggeren Lindormen indgik som kommandoskib for operationen fra slutningen af juli til dagene efter den 24. august, hvor NATO afsluttede operationen. Herefter fortsatte Lindormen frem til 1. oktober som kommandoskib for minerydningsstyrken. Endvidere var der givet politisk grønt lys for korvetten Peter Tordenskiolds deltagelse i NATOs maritime operationer i Adriaterhavet i forbindelse med korvettens rutinemæssige deltagelse i NATOs stående flådestyrke, STANAVFORLANT (Standing Naval Force Atlantic). Korvetten indgik imidlertid først i styrken, da konflikten var afsluttet.

 • Områder

  Middelhavet
 • Ramme

  NATO
 • Tidsinterval

  1999 - 1999
 • Aktuel

  Nej