Korvetten F354 Niels Juel. Sharp Guard 1995. Boardingholdet på vej om bord i ukendt civilt fartøj.

Korvetten F354 Niels Juel. Sharp Guard 1995. Boardingholdet på vej om bord i ukendt civilt fartøj.Foto: Forsvaret.  

Der udbrød i starten af halvfemserne uroligheder på Balkan. For at lægge en dæmper på konflikterne besluttede FN at indlede en blokade mod Jugoslavien, der på dette tidspunkt bestod af Serbien og Montenegro.

Korvetten Niels Juel afsejlede den 28. august 1992 mod Middelhavet for at deltage i den maritime del af denne blokade, der blev ledet af NATO. Korvetten deltog sammen med andre enheder fra NATOs stående Atlanterhavsstyrke, STANAVFORLANT (Standing Naval Force Atlantic).

Korvetten og dens godt 100 mand store besætning fik til opgave at patruljere i Taranto-strædet og i farvandet ud for den montenegrinske kyst i Adriaterhavet. Korvetten skulle anråbe de civile handelsskibe, der sejlede fra Middelhavet og ind i Adriaterhavet og om nødvendigt sende et inspektionshold om bord for at kontrollere skibets last. Korvetten havde også til opgave at holde øje med serbiske flådefartøjer og deres sejlads i Adriaterhavet.

Denne operation blev døbt Operation Sharp Guard og varede frem til 1996. Søværnets tre korvetter deltog på skift i i alt syv togter af ca. tre måneders varighed. På alle syv togter var den udsendte korvet en del af STANAVFORLANT.

 • Områder

  Middelhavet
 • Ramme

  NATO
 • Tidsinterval

  1992 - 1996
 • Aktuel

  Nej

SHARP GUARD

Antal danske udsendte: Ca. 650