FN-missionen UNTAG - UNITED NATIONS TRANSISSION ASSSTANCE GROUP i Namibia. Namibia UNTAG hold 2 i gang med logistiske opgaver. Udsendelsen varede fra marts 1989 til april 1990.

Namibia UNTAG hold 2 i gang med logistiske opgaver. Udsendelsen varede fra marts 1989 til april 1990. Formålet med missionen var at sikre Namibia en fredelig overgang til at blive selvstændigt land. Foto: FOV, Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste.

I Namibia i Sydvestafrika leverede Danmark et større bidrag med et stabskompagni på 132 mand, der skulle organisere transport og modtagelse for FN-styrken UNTAG, United Nations Transition Assistance Group. Namibia var endnu ikke et selvstændigt land og havde i mange år været hærget af en krig mellem sydafrikanske soldater og namibiske guerillasoldater, men nu var der indgået en fredsaftale. FN-missionen skulle sikre, at udenlandske soldater forlod Namibia, og at der kunne holdes fredelige og frie valg i landet. Valget blev gennemført med en meget høj valgdeltagelse, og den 21. marts 1990 kunne Namibia erklære sig selvstændigt, hvorefter FN afsluttede missionen.

 

Se video med veteran fra UNTAG-missionen:

 

 • Områder

  Namibia
 • Ramme

  FN
 • Tidsinterval

  1989 - 1990
 • Aktuel

  Nej

Fakta

Antal danske udsendte: 258

 

 

Antal omkomne: 1