Dansk officer observerer på grænsen mellem Israel og Libanon

Dansk observatør overvåger våbenhvile i Mellemøsten. Foto: Astrid Johanne Høg / Forsvaret.

Danmark har siden 1948 bidraget til FN's første fredsbevarende mission - United Nations Truce Supervision Organisation (UNTSO).

 

Mission blev etableret med Sikkerhedsrådets Resolution nr. 50 for at overvåge standsningen af fjendtlighederne mellem den nye stat Israel på den ene siden og palæstinensiske arabere støttet af de arabiske stater på den anden.

 

Det danske bidrag til missionen har i de seneste år været på omkring 10 officerer. De danske officerer arbejder både som observatører og i missionens stab.

 

Der har gentagne gange været krige i regionen og observatørernes rolle har løbende ændret sig, men missionen er forblevet i området, så observatørerne har kunnet imødegå, at fjendtlighederne igen skulle blusse op og udvikle sig til større konflikter.

 

Missionens observatører arbejder i dag med at overvåge, at våbenhvilen overholdes, og at indgåede aftaler overholdes. De er også med til at forebygge, at isolerede hændelser udvikler sig til noget større, og de assisterer andre FN-operationer i regionen. Det drejer sig om UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force), der arbejder i Golan samt UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) i Libanon.

UNTSO har hovedkvarter i Jerusalem, Israel, og har soldater i Israel, Libanon, Egypten og Syrien. 

 • Områder

  Mellemøsten
 • Ramme

  FN
 • Tidsinterval

  Fra 1948
 • Aktuel

  Ja

UNTSO

UNTSO var FN's første fredsbevarende operation, og i dag leder Forenede Nationer en række tilsvarende operationer. Danmark har deltaget i en stor del af disse.