OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa) er verdens største regionale sikkerhedsorganisation. 57 lande deltager i OSCE – fra Nordamerika, Europa og Centralasien. Organisationen beskæftiger sig primært med konfliktforebyggelse, krisestyring og post-konflikthåndtering. Det danske forsvar har udsendt en militærrådgiver til den danske OSCE-mission i Wien.

 

OSCE fokuserer på en lang række områder som fx våbenkontrol, tillids- og sikkerhedsskabende foranstaltninger, menneskerettigheder, valgobservationer, nationale minoriteter samt terrorisme.

 

I rammen af OSCE forvaltes i øvrigt CFE-traktaten (traktaten om konventionelle styrker i Europa), Open Skies-traktaten (traktaten om retten til gensidige overflyvninger) samt Wien-dokumentet om tillids- og sikkerhedsskabende foranstaltninger. Aftalerne bidrager til åbenhed og militær stabilitet i det europæiske område.

 

OSCE nedsatte i 2014 en særlig monitoreringsmission (SMM) i forbindelse med  konflikten i Ukraine. Den udsendte observatørmission havde blandt til formål at observere og rapportere om sikkerhedssituationen og om menneskerettigheds- og minoritetsspørgsmål. Danmark bidrog til missionen både finansielt og med observatører. Missionen blev lukket ned i marts 2022 efter den russiske invasion i Ukraine.

Sidst opdateret 13. februar, 2023 - Kl. 15.16