F-16 Fighting Falcon

F-16 kan indsættes i mange forskellige typer af operationer. Foto: Forsvaret.

F-16 kan klare mange opgaver

Oprindeligt var F-16 tiltænkt en rolle helt i front i forsvaret af dansk territorium. Kampflyet var en vigtig brik i den overordnede NATO-strategi i forsvaret af Vesteuropa under den Kolde Krig. 

 

Med muren mellem Øst- og Vesteuropa faldt i 1989 ændrede opgavekomplekset og trusselsbilledet sig radikalt. Gradvist er fokus blevet rettet mod, at F-16 skal kunne indsættes i internationale operationer.

 

I dag bidrager de danske kampfly til løsning af følgende opgaver:

  • Forebygge konflikter og krig
  • Overvåge dansk og tilstødende luftrum
  • Afvise krænkelser af dansk luftrum

 

Forebygge konflikter og krig

Danske kampfly er i stand til at løse operationer overalt i verden, hvor deres opgave blandt andet vil være at støtte flåde- og hærstyrker.

Kampflyets styrke er, at det på ekstrem kort tid kan være der, hvor behovet for støtte er. Samtidig kan F-16 kampflyene smide bomber med meget stor præcision.

 

Overvåge dansk og tilstødende luftrum

Det danske luftrum bliver konstant overvåget af Flyvevåbnet.

I tilfælde af uregelmæssigheder sendes afvisningsberedskabet, som består af to F-16, straks på vingerne for at se nærmere på sagerne.

 

Afvisningsberedskabet kan også hjælpe fly i nød ved for eksempel at inspicere deres problem i luften. Under ”Nationale opgaver” kan du se hvor hurtigt kampflyet kan komme fra Skrydstrup til et hvilket som helst sted i dansk luftrum.

 

Afvise krænkelser af dansk luftrum

Efter terrorangrebet i USA den 11. september 2001 har denne opgave fået en ny dimension. Tidligere forventede man kun krænkelser fra militære fly, men nu kan det også være kaprede civile fly.

 

Danske F-16 er bevæbnede til at kunne afvise krænkelser af dansk luftrum.

Sidst opdateret 13. maj, 2020 - Kl. 07.21