[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Tre danske soldater blev natten til søndag lettere såret, da de kørte på en mine i det sydlige Afghanistan. Ulykken skete under fremrykningen mod et område, som den danske styrke skal overtage kontrollen med.

De sårede soldater blev evakueret af en britisk helikopter og fløjet til lægebehandling i lejren Camp Bastion. De sårede vurderes at være uden for livsfare.  De pårørende er blevet underrettet.

I kamp
Tidligere på natten var den danske styrke i kamp mod formodede elementer fra Taliban. To køretøjer forfulgte den danske kolonne, men de forsvandt, da der blev skudt varselsskud. Umiddelbart efter denne episode blev den danske styrke angrebet fra tre sider.

Danskerne forsvarede sig med håndvåben og tunge maskingeværer. Under kampene blev der indkaldt flystøtte, og der blev kastet et antal bomber.

Angrebet blev afvist, og angriberne drevet på flugt. På dansk side var der ingen sårede eller skader på materiel. Udover at et køretøj blev ramt, er der ikke kendskab til tab på angribernes side.

Herefter fortsatte den danske operation efter planen, og det var under den fortsatte fremrykning, at et dansk køretøj kørte på en mine.
Den danske operation er endnu ikke afsluttet.

Hul på opgaven
Det danske kontingent i den afghanske Helmand-provins, der ligger i den sydlige del af Afghanistan, har taget hul på opgaven med at sikre ro og stabilitet i regionen. En større dansk styrke, med den 1. Lette Opklaringseskadron fra Gardehusarregimentet i spidsen, er nu blevet operativt indsat i den urolige region.

Styrken har forladt hovedlejren Camp Bastion og skal sammen med afghansk politi og militær skabe ro og stabilitet i et område i den nordlige del af provinsen. Danskerne samarbejder med andre allierede styrker om at løse opgaven.

NATO-styrke
Den sydlige del af Afghanistan har i den senere tid været skueplads for en stor amerikansk ledet offensiv. Offensiven er gået forud for, at den NATO-ledede ISAF-styrke (International Security Assistance Force) snart overtager ansvaret for regionen og skal støtte den afghanske regering i stabilisering, udvikling og genopbygning i området.

Den danske styrke, der nu er i aktion, er ikke en del af den amerikansk ledede offensiv. De danske soldater opererer efter de retningslinier, der gælder for ISAF.

Daglige angreb
Det sydlige Afghanistan er stadig præget af daglige angreb på blandt andet afghanske politistationer, nødhjælpsorganisationer, internationale sikkerhedsstyrker og lokalbefolkningen. Også området, hvor danskerne nu er indsat, har i den senere tid været præget af kampe og uroligheder.

Sammen med allierede styrker er det nu danskernes opgave at sikre den nødvendige ro og stabilitet. En indsats, der på længere sigt skal skabe grobund for afghansk kontrol, udvikling og demokrati.

Krævende opgave
”Det er en stor og krævende opgave, som den danske styrke står overfor, men vi er – efter mange måneders forberedelse – klar,” siger oberstløjtnant Bjarne Møller, chef for de danske soldater i Helmand-provinsen.

Den danske styrke, der er indsat i den nordlige del af provinsen, har indtil for nylig opholdt sig i lejren Camp Bastion. Her har de forberedt sig på opgaven siden ankomsten i begyndelsen af juni. I lejren befinder der sig stadig en del danske soldater.

Operationen i det sydlige Afghanistan involverer ikke danske soldater, der gør tjeneste i det øvrige Afghanistan.  

Danske enheder er indsat i det ørkenagtige afghanske landskab.