[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Redigeret af kaptajn Thomas H. Sigvardt, Presse- & Informationsofficer

Mange af de ting vi går og laver i hverdagen, er efterhånden blevet en del af rutinen. Dagene ligner hinanden, hvilket gør, at man sommetider har brug for nogle forandringer i det daglige liv. Sådanne forandringer kan for eksempel være besøg hos vores franske kolleger, der er under dansk kommando. 

En af vores delinger, cirka 30 mand, drog i mandags til skydebanen hvor de franske soldater stod klar med deres Famas F1 gevær. Vi prøvede at skyde med deres gevær og de med vores. Der er stor forskel på vores våben, men med lidt træning kunne vi også ramme skiverne med de noget anderledes våben.

En dansk soldat med et fransk våben.

Efter skydningerne, drog vi alle til den franske lejr, som ligger cirka 10 km fra vores egen. Her fik vi en rundvisning, og efterfølgende stod menuen på kaffe og god fransk mad. Kaffen blev serveret på en stor balkon ved den lokale cafe i lejren, hvor der virkelig var pariserstemning på grund af den utrolig flotte udsigt.

Efter kaffen og den gode mad, tog delingen på patrulje med de franske soldater i og omkring Skenderai by. Der var mange mennesker på gaden og boderne stod klods op og ned ad hinanden. Der blev som sædvanligt solgt alt fra sten til fodboldtrøjer.

I forbindelse med patruljen prøvede de danske soldater også de franske spejderkøretøjer. De er meget nemme at køre på grund af deres automatgear. Udsynet er dog knap så godt, idet de er pansrede og vinduerne derfor er mindre end i vores egne køretøjer.

Noget af turen foregik på en mark.

Dagen sluttede med smil og håndtryk, og vi blev alle enige om at vi havde haft en god dag.

Foråret er på vej!
Vejret har været godt i Kosovo gennem den senere tid. Varmen har gjort, at meget af sneen i bjergene er smeltet. Meget af smeltevandet aftages af den menneskeskabte sø, Gazivode, som er beliggende i den vestlige del af den danske bataljons ansvarsområde.

Når vandstanden i søen bliver for høj, åbnes "overløbsventilen". Dette har i den senere tid betydet, at man har lukket 17.000 liter vand ud i sekundet. Vandet bliver ledt gennem et rør i dæmningen og kommer derefter ud i floden på den anden side. Når 17.000 liter vand vil samme vej, dette i øvrigt med et gevaldigt tryk, bliver scenariet helt utroligt.

17.000 liter vand i sekundet.
                                                                         
Som nævnt er vejret blevet bedre og luften er helt forårsagtig for tiden. Efter vores oplysninger at dømme, er dette i stik modsætning til det danske forårsvejr.
Det gode vejr betyder at græsset i Kosovo er blevet grønt, og at træerne er begyndt at springe ud.

Smuk udsigt

Selvom vi selvfølgelig savner jer derhjemme, kan man næsten ikke blive andet end glad, når man oplever forår, uanset hvor man kigger hen.

Når lastbilerne her i lejren har slidt deres dæk så meget, at de efter dansk lovgivning ikke må bruges mere, er normalproceduren at de destrueres. Dette gøres fordi den danske lovgivning påbyder det, men det er ikke ensbetydende med, at de ikke kan bruges mere.

De fleste dæk kan sagtens køre mange kilometer endnu, og det var derfor logistiksektionen i samarbejde med CIMIC (Civil Military Cooperation ) i denne uge ikke destruerede dem, men i stedet gav dækkene videre til brug her i Kosovo.

Den nye ejer af dækkene er den folkelige kommunale virksomhed UNITET som er en offentlig renovationsvirksomhed, primært etableret gennem dansk støtte. Det er et firma, som dækker og servicerer hele Mitrovica-regionen og som bl.a. også henter alt det skrald, der produceres i den danske lejr.

De "ubrugelige" dæk bliver læsset, og klargjort til transport.

At dækkene kan bruges lang tid endnu, er der ingen tvivl om, når man ser de dæk, der køres rundt på hernede. Mange af lastbilerne, som UNITET bruger, kører med dæk, som kan sprænge hvert øjeblik. De blev derfor meget glade for vores valg om at lade dækkene bortadoptere.

Chefen for logistiksektionen fik mange håndtryk og smil, da vi afleverede dækkene.