[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af presseofficer Nikolaj Grøn


Så blev det endelig jul i den lille lejr. I går kom vores venner retur til Camp Bastion efter en uges tid på mission i den nordlige del af Helmand-provinsen. Operationen var forløbet roligt, og der var rig lejlighed til at besøge de afghanske landsbyer og tale med lokalbefolkningen. Der blev også tid til at dele gaver ud til børnene og spille fodbold med de lokale.

Soldaterne var tydeligvis glade for at være tilbage i Camp Bastion. Soldater med nissehuer og køretøjer pyntede med kravlenisser og juletræskæder talte deres tydelige sprog: Nu er det jul.

Frokost hos englænderne
Vi var nogle heldige danskere, der efter lodtrækning blev inviteret til frokost hos englænderne. Den britiske TV-kok, Gordon Ramsey, kendt fra serien ”Hell’s Kitchen” var i et sjældent godt julehumør og havde fremtryllet en rigtig lækker julemiddag i sit Helmand Kitchen, så eftermiddagen gik med at slå mave.

Juleslik
Ellers var der generel glæde over at have alle hjemme i lejren i god behold, og mens de hjemvendte soldaterne fik badet og skiftet tøj, hørte vi ”store julehilsen” på radioens P4 og spiste juleknas. Overalt står der skåle med juleslik og snold, som soldaterne har fået sendt fra Danmark.

Julestemning
I dag, lille juleaften, er der en dagen-før-dagen stemning. Alle har travlt med et eller andet ”juleagtigt”.

Vores egen julemad har været noget tid undervejs, men kom endelig frem til Camp Bastion for nogle dage siden. Forberedelserne til juleaften i morgen er i fuld gang. Især kokkeholdet og feltpræsten haster rundt for at få det sidste på plads inden den store dag i morgen.

Vores militærjurist havde været til møde i Kandahar og kom lige forbi Camp Bastion i dag på sin vej videre til Lashkar Gah. Så han blev straks læsset med julepost, julemad og pakker til de andre soldater i Lashkar Gah. Juletræet er ved at blive sat op ude på vores paradeplads netop nu.
Det er lang tid siden, nogen har set et træ hernede.

Juleaften
I morgen juleaften skal vi til juleaftensgudstjeneste, som vores feltpræst Thomas holder i det store spisetelt. Derefter er der dansk julemiddag med flæskesteg, andesteg, brunede kartofler og rødkål – og med ris a la mande til dessert.
Rygterne vil vide, at der er 30-40 mandelgaver, så vinderchancen er næsten lige så god som derhjemme. Bagefter skal vi danse om juletræet og synge danske julesange. Juleaften slutter af med hygge i velfærdsteltet og måske en sodavand eller to i baren.

I løbet af dagen vil vi prøve at sende en lille hilsen hjem til jer i Danmark via TV2, og ellers giver vi jer et kald på telefonen, når der er ledigt på linjen.

Juledagene
1. juledag skal vi til julegudstjeneste i velfærdsteltet og bagefter står den på tre af højtidens klassikere: Disneys juleshow, Life of Brian og The Matrix.
2. juledag er der kæmpe julebingo arrangement med flotte præmier, så måske er man være heldig at vinde den julegave, man ikke fik?

Sådan kommer vores jul til at forløbe hernede i Camp Bastion. I Kandahar og Lashkar Gah har vores kollegaer lagt et tilsvarende program for højtiden.

Herfra skal der lyde en stor hilsen fra alle danske soldater i det sydlige Afghanistan til familie, venner og kollegaer, hvor end I måtte være. I ønskes alle en glædelig jul og et godt nytår.


Et par afghanske drenge får en fodbold i julegave.


Møde med beboerne i en lille landsby i det nordlige Helmand.