[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Det har desværre vist sig, at nogle soldater er faldet igennem det sikkerheds net, som forsvaret har spændt ud, under vores soldater. De er faldet igennem, fordi mennesker ikke er firkanter, men også trekanter, sekskanter, runde m.m.
Derfor startede Kammeratstøtteordningen op, i samarbejde med forsvaret, som en del af det tilbud som forsvaret tilbyder soldaterne og deres pårørende.

I Kammeratstøtteordningen er det soldater, nuværende eller tidligere, der alle har forrettet international tjeneste, derfor ved de, hvad soldaterne og deres pårørende taler om og kan sætte sig ind i, de problemstillinger som der bruges meget energi på.
Kammeratstøtte - hvorfor det?

Nogle soldater kan have problemer efter at de har forrettet international tjeneste, disse kan være af fysiske eller af psykiske karakter. Det har desværre vist sig at de tilbud, som forsvaret havde i begyndelsen af krigen på Balkan, ikke var tilstrækkelige eller tidssvarende.

Hvorfor så det? Danmark havde indtil krigen på Balkan været forskånet for større ulykker og overgreb med vores soldater. Men konflikten på Balkan var ikke som de andre konflikter vi havde deltaget i, ikke at man skal negliger den indsat der er blevet udrettet ved andre missioner, men måden hvorpå denne krig blev ført på, er sidst blevet set under den 2. verdenskrig. Det var en blodig krig med overgreb mod civilbefolkningen, etniske udrensninger, en krig der er så fjern fra, hvad vi forstår ved krig. Derfor var forsvarets psykologer ikke parate og godt nok forberedte, da problemerne opstod.

Hvad er det så for problemer nogle soldater har? Listen er desværre lang, men det kan være alt fra humør ændringer, at føle vrede og raseri over at man ikke fik lov til at gøre sit job, mange er irritable og aggressive, et øget alkoholforbrug og træthed er ofte hørte problemer blandt soldater.

Derfor har 7 organisationer startet Kammeratstøtteordningen. Disse er Dansk Veteran forening, Hærens Konstabel- og Korporalforening, Reserveofficersforeningen i Danmark, Foreningen for Personel af Reserven i Danmark, Feltartilleri foreningen, Forvarsbrøderne og De Blå Baretter.

Kammeratstøtte består af tre ting.

 • En telefonlinie, som betjenes af frivillige, der alle har været udsendt i international tjeneste.
  Telefonen er åben tirsdag, torsdag, lørdag og søndag mellem kl. 19.00 og 22.00.
 • E-post kontakt, hvis du eksempelvis vil i kontakt med os på andre tidspunkter. På sigt håber vi at denne hjemmeside kan tilbyde chat- og netværksgrupper.
 • Aktiviteter og muligheder for at mødes og være sammen med gamle venner, fra tjenesten i udlandet. Disse aktiviteter kan være rappelling, klatring, marcher, skydninger, rejser til tidligere missions områder m.m.
  Men det skal også slås fast, at Kammeratstøtteordningen også er til alle dem, som kom hjem uden problemer, men som bare har lyst til at deltage i vores aktiviteter. Uden dem ville det blive sværere for dem, der har problemer, at komme ud af deres. De er nemlig et godt bevis på at man oftest ingen problemer har, når man kommer hjem.
  Men Kammeratstøtteordningen er ikke kun for soldaterne, men også for de pårørende, der også kan have store problemer at slås med under soldatens tjeneste og efter at soldaten er kommet hjem.
  Derfor blev Kammeratstøtteordningen startet og hvis du mangler nogen at snakke med, så kan du altid ringe. 80 60 80 30