[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

- Frivillighed er målet. Den gavner Forsvaret, der får mere motiverede soldater, der er lettere at uddanne, og det gavner de unge, der slipper for at blive tvunget til at aftjene en værnepligt de ikke vil. Det er en win win situation, siger Kommandørkaptajn Alan Damm, der er chef for Forsvarets Rekruttering.

Den optimistiske udmelding kommer efter at Forsvaret har overtaget sessionen fra Indenrigsministeriet og Statsamterne. Tidligere kunne Forsvaret ikke påvirke de unge positivt under sessionen, der foregik civilt, men med den nye værnepligtslov er det nye tider.

På tirsdag indkalder Forsvaret de første 250 unge mænd til session på fem rekrutteringssteder rundt om i landet til den første Forsvarets dag. Her vil de unge, ud over normale sessionsprøver, blive præsenteret for mange oplysninger om mulighederne for tjeneste og karriere i Forsvarets tre værn, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet. Torsdag var der generalprøve på hele arrangementet og forsvarschef Jesper Helsø besøgte rekrutteringscenret i Slagelse.

Læger kan blive panserinfanterister
De unge vil på dagen få lejlighed til at stille spørgsmål til tjenestegørende soldater, og har derfor langt bedre mulighed for at tage stilling til, om og hvordan de ønsker at aftjene værnepligt.

Den nye værnepligtslov har dog også lagt nye restriktioner ind i udskrivningen. Tidligere kunne Forsvaret tag folk ind med specielle uddannelser og placere dem efter behov, men med den nye lov kan eksempelvis læger ikke mere tvinges til at aftejene værnepligt som læger, hvis de selv hellere vil være panserinfanterister.

Indtil videre er det kun unge mænd med dansk stasborgerskab, der bliver indkaldt til Forsvarets dag, men som noget nyt kan Forsvaret nu også sende informationsmateriale ud til alle unge kvinder med opfordring om at møde op og høre om mulighederne. Kvinder har stadig frivillig værnepligt, men nu får de bedre mulighed for at få information om, hvad der er af tilbud.

Forsvarets dag kommer til at køre på fem centre rundt om i landet. Hvert center kan tage op til 50 unge om dagen, og Alan Damm forventer at afvikle 120 Forsvarets dag arrangementer om året.

Se video fra generalprøven i Slagelse