[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af Oberstløjtnant H.-C. Mathiesen, chef DANCON

2 lette Opklaringseskadron med støttende enheder er nu ude igen. De forlod Camp Bastion her til formiddag lokal tid. Danske medier har rapporteret om, at danske styrker indgår i storstilet NATO offensiv i det sydlige Afghanistan. Det er både rigtig og forkert.

2 lette Opklaringseskadron, der bliver støttet af en række specialister, er ude på patrulje i det nordlige Helmand igen. De fortsætter opgaven i det nordlige Helmand, hvor de både er ude for at lære området at kende og for at forstyrre oprørsstyrkerne i deres aktiviteter. Opgaven kan erfaringsmæssigt indebære alt fra samtaler og hjælp til lokale til regulære kamphandlinger. Det er patruljen forberedt på.

Storstilet NATO-operation i Kandahar-provinsen
I Kandahar-provinsen gennemfører Regional Command South, der er en del af NATOs ISAF-styrke, en stor operation for at forøge sikkerheden i et område vest for Kandahar by. Den netop igangsatte operation, operation BAAZ TSUKA, skal stabilisere det urohærgede område, der længe har været centrum for Taleban væbnede angreb på både afghanske regeringsstyrker og ISAF-styrken.

De danske soldater støtter gennemførelsen af denne store operation. Der en dansk artilleripejleradar i stilling for at beskytte de fremskudte baser. Radaren løser samme opgave som resten af enheden, der bidrager til at forhindre angreb med raketter og morterer på den store NATO flybase, Kandahar Airfield.

Og på den engelske side deltager danske ammunitionsryddere i operationen. Deres opgave er primært at assistere, hvis enhederne støder på minefelter eller ueksploderet ammunition. De samme ammunitionsryddere har tidligere været indsat med stor succes i Kajaki, hvor der ligger en strategisk vigtig dæmning, hvis turbiner producerer strøm til store dele af Helmand-provinsen.

Julen nærmer sig DANELAGEN LINES
Så selvom juletiden nærmer sig, og der på forunderlig vis har sneget sig en bevæbnet julemand ind blandt de danske soldater i DANELAGEN LINES, så bliver der ikke hvilet på laurbærrene. ISAF-styrken forsøger at udnytte vinteren til at skabe mere sikkerhed først og fremmest til de afghanske sikkerhedszoner med centrum i provinshovedstæderne, Lashkar Gah og Kandahar by. Og danskerne tager aktivt del i operationerne.

Soldaterjulemanden fra Camp Bastion. Her spottet i køen til spiseteltet.