[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]


Afghanistan (Arkivfoto).

Den danske Bataljon i Helmand provinsen i Afghanistan skal fremover indsættes i sit eget ansvarsområde. Der er tale om et område, som er på størrelse med Fyn. Samtidig er den danske styrkes kampkraft i løbet af august blevet øget og vil i løbet af efteråret vokse til bataljonsstørrelse. Allerede om kort tid er dele af styrken klar til indsættelse i de nye og udvidede opgaver.

Med det nye ansvarsområde og med den øgede kampkraft vil bataljonen kunne løse opgaver, der kræver robust og fleksibel optræden, og hvor muligheden for direkte dansk konfrontation med Talebanstyrkerne vil være sandsynlig.

Den danske enhed skal i den centrale del af Helmand nu være en væsentlig aktør i at skabe den fornødne militære sikkerhed, således at en positiv udvikling for den almindelige afghaner kan ske. Derfor bliver den danske bataljon nu ansvarlig for et område, der omfatter betydelige dele af provinsens såkaldte "Afghan Development Zone". Det nye danske ansvarsområde omfatter bl.a. de to største byer Lashkar Gah og Gereskh, der er nogle af de vigtigste områder for udvikling.

Bataljonen vil bestå af en stab, et stabs- og logistikkompagni, en enhed til civilt/militær samarbejde, en militærpolitienhed, et artilleripejleradardetachement, et panserinfanterikompagni og en spejdereskadron, som tilgår i oktober. Dertil kommer et nationalt støtteelement, placeret i Khandahar.

Styrken vil i oktober nå op på ca. 540 mod tidligere ca. 320 soldater.
Dertil kommer, at den danske bataljonschef, oberst Kim Kristensen, også forventes at få kommando over britiske kompagnier.

Oberst Kim Kristensen sagde ved overdragelsen af kommandoen fra det tidligere hold den 17. august, at de nye opgaver og ansvarsområder ville kræve et stort sammenhold i enheden. "I har vist under uddannelsen hjemme i Danmark, at I har de faglige færdigheder på plads, jeres holdninger er upåklagelige og jeres engagement er forbilledligt. Men nu er det alvor - det er nu, vi skal vise, at vi kan klare selv de største og vanskeligste udfordringer i de kommende seks måneder."


Faneoverdragelse til oberst Kim Kristensen (august 2007).

Kort med det danske bidrags nuværende placering
September 2007- (pdf 1 Mb)